Ny facebookgrupp gör det möjligt att låna prylar av varandra

Behöver du låna en lie, takbox eller kanske en uppblåsbar dinosauriedräkt? I gruppen "Till låns i Vimmerby" på Facebook kan du efterfråga det mesta du kan tänkas behöva.

Linnéa Nestor ligger bakom den nya gruppen på Facebook.

Linnéa Nestor ligger bakom den nya gruppen på Facebook.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-06-22 20:00

Spara på miljön, spara på plånboken och bygga relationer var vad Linnéa Nestor hade i åtanke när hon startade gruppen "Till låns i Vimmerby" på Facebook.

En grupp där du som privatperson kan efterlysa olika saker att låna från andra privatpersoner. 

– Jag tänker själv mycket på konsumtion, samhällets funktion, miljö och klimat. Jag är i en rensningsfas hemma och det var då tanken slog mig hur mycket prylar man faktiskt har som man använt enstaka gånger. 


Gensvaret har varit positivt och antalet medlemmar tickar på. I skrivande stund är det drygt 400 personer som är med.

– Ju fler man är, desto större är ju chansen att man hittar vad man söker. Det är fin grej att hjälpa varandra, knyta band och få en större "vi"-känsla, säger Linnéa Nestor.

– Det kan vara jobbigt att gå exempelvis till grannen och fråga om en stege, både för dig som frågar och för grannen som kanske känner sig tvingad att säga ja när du står där. Här kan man sträcka ut handen till flera personer som i sin tur också kan välja om dem faktiskt vill svara eller inte, fortsätter hon.

Än finns ingen tydlig trend av vad som främst efterfrågas. Det är allt från takboxar och luftavfuktare till utklädningskläder och startkablar, men under studenten visades ändå ett mönster. 

– Fler har efterfrågat saker som endast ska användas en gång. Som dukning till fest, partytält eller terrassvärmare. Nu kommer även bröllopssäsongen och då är det ju toppen att kunna låna diverse grejer, säger Linnéa Nestor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!