Ny föräldragrupp på Facebook för "15-timmarsbarn"

Tre dagar och fem timmar blir till det omvända. Och samtidigt förändras situationen för många småbarnsföräldrar.
Nu har en Facebook-grupp skapats för att samla tankar och argument kring BUN:s beslut om förändringar för de så kallade "15-timmarsbarnen" i förskolan.
- Tycker så synd om våra barn, i barnens stad, säger Cecilia Pakravan.

Foto:

Vimmerby2016-04-13 08:51


Som vår tidning tidigare har rapporterat, har Vimmerby kommuns barn- och utbildningsnämnd tagit beslut om att barn som är inskrivna på 15 timmar i förskolan, ska erbjudas förskola tre timmar fem dagar i veckan - istället för att ha det fördelat som tidigare: tre dagar och fem timmar per dag.

"Alla kommunens förskolor måste följa detta beslut", hette det så beslutet togs i nämnden.

Kritiken mot beslutet har inte låtit vänta på sig. Nu har en Facebook-grupp, kallad "15h-barn i Vimmerby", skapats för att samla argument både för och emot beslutet.

Gruppen har i skrivande stund 80 medlemmar - längst ner i artikeln följer ett sammandrag av de argument som hittills framkommit i gruppen.

Flera medlemmar har även mejlat Barn och utbildningsnämnden med frågor och för att bjuda in till dialog i gruppen.

- Det är många som upplever detta negativt för barnen och det vore fantastiskt att få en sakkunnig från nämnden som kunde se hur beslutet påverkar medborgarna och även ge svar på tal. Mailen har skickats till Förvaltningssekreteraren, Förvaltningschef, barn- och utbildning, Verksamhetschef förskola men än har vi inte hört ifrån dem, säger Cecilia Pakravan, en av elsjälarna bakom gruppen.

Hon tror inte alls på upplägget i det nya beslutet:

- Jag ser framför mig många avbrutna amningar - en superstressad mamma, ledsna barn. Det värsta är att trots att vi alla kommer lida, så behöver vår äldsta tjej den sociala träningen och förberedelsen inför skolstarten framöver, säger Cecilia Pakravan som själv kommer ha två småbarn hemma till hösten, plus en 4,5-åringen som ska till dagis.

Argument i gruppen:
- Barnen drabbas hårt och går miste om viktiga förberedande moment i deras sociala och emotionella utveckling! Det är alldeles för viktigt för barnen att socialisera även vid mindre utflykter i närmiljön samt vid matstunden. Därför bör dom gå 08:30-13:30. Hur ser det annars ut för de barnen som sedan börjar skolan och ska börja äta i en matsal? Det är ju en stor skillnad på att äta hemma i lugn och ro och på dagis eller skola.

- Det påverkar fler verksamheter i kommunen så som öppna förskolor, Kalles sångstund, Friluftsfrämjandet mfl. Med 3 dagar kan man kombinera dagis med aktörer inom förenings- och näringslivet i kommunen, ja om man vill. Även mindre syskon kan stimuleras socialt och få pedagogiskt utbyte.

- Blir det samma avgifter för exempelvis en 2åring efter förändringen?

- Barnen lär sig ju mycket på att äta tillsammans med andra barn och med andra vuxna än föräldrarna.

- Hur kan det vara bra för barnens sociala samspel med en uppdelning, det blir ett "vi som får äta och ni som stannar på gården"?

- Vi tar barnen till förskolan för att förbereda dem för framtiden och för att de ska leka av sig, se och lära av andra barn men nu är det många som inte kan eller vill ta barnen till förskolan.

- Utsatta grupper blir än mer segregerade och utsatta.

- Barnen mobbas av kommunen! 15-timmarsbarnen hamnar lite utanför och blir inte riktigt med i gemenskapen. Exempel på utanförskap och särbehandling som skapas av ändringarna: På en förskola i Vimmerby blir det så tydligt, 15 timmars barnen får vara ute tills föräldrarna hämtar, och dom andra barnen får gå in och äta lunch... Ingen utav barnets fröknar är ute. Utan bara från andra avdelningar. Barnet ca. 2 år och lämnas till andra avdelningars fröknar, mer eller mindre bekanta ansikten.

- Har förskolor och pedagoger tillfrågats och få ge sin syn på saken?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om