Barndomstid – Fotoutställningen som ska locka fram barndomsminnen

Hur ensamhet kan leda till kreativitet, barns fascination över de små sakerna och mötet med sig själv. Fotograf Ronny Østnes hoppas att han väcker tankar och minnen från besökarnas egna barndomstid med sina drömska fotografier som just nu hänger i Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs.

På de svartvita fotografierna ser vi bland annat solrosor i motljus, en stor ek och moln som flyter fram över himlen. "Astrid Lindgrens berättelser hade ofta starka kopplingar till naturen och det är också en av delarna jag velat fånga i serien", säger den norske fotografen Ronny Østnes.

På de svartvita fotografierna ser vi bland annat solrosor i motljus, en stor ek och moln som flyter fram över himlen. "Astrid Lindgrens berättelser hade ofta starka kopplingar till naturen och det är också en av delarna jag velat fånga i serien", säger den norske fotografen Ronny Østnes.

Foto: Hilde Barstad Axelsson

Vimmerby2024-07-05 17:00

Nytvättade lakan som fladdrar på tork mellan träden, ett gäng stenar som bjuder in till lek och moln på himlen som föreställer precis det du själv ser. Utställningens namn är "Barndomstid": 

– Jag har länge velat skildra perspektivet från ett barn, den där känslan av att se något för första gången, säger Ronny Østnes.

Idén och arbetet bakom fotoserien har vuxit fram under lång tid och Ronny Østnes berättar om hur Astrid Lindgren, hennes tankar och värderingar hela tiden väglett och inspirerat honom.

– Jag har läst flera böcker om Astrid och något hon vid flera tillfällen återkommit till på olika sätt är ensamheten. Jag växte upp som ensambarn och lekte mycket med mig själv men även fast jag var själv så kände jag mig inte ensam på ett negativt sätt. I ensamheten växte nämligen även kreativiteten och min fantasi sattes igång, säger han. 

undefined
Fotoutställningen Barndomstid hänger i Trädgårdarna i Astrid Lindgrens Näs under sommaren.
undefined
Ronny Østnes tror att ensamheten i hans barndom har hjälpt honom utveckla sin kreativitet.
undefined
"En man jag pratade med såg en kvinna i det ena molnet medan jag själv ser en liten hund. Det finns inga rätt eller fel i vad vi ser när vi tittar på ett konstverk", säger Ronny Østnes.

Ronny Østnes berättar om hur han kommit på sig själv med att ständigt försöka underhålla sin dotter med lek under hennes uppväxt. Han landade sedan i att det kanske inte alls är vad barn behöver idag:

– Kanske är det bra att ha lite tråkigt ibland, det kan väcka liv i andra delar av sinnet. När vi tillåter att ingenting annat händer kan vi få andra gåvor i stunden, säger han. 

De drömska fotografierna, flera med ett underifrånperspektiv leder lätt tankarna till barndomens lekar och upptäckter i trädgården, den där känslan av förundran och att kika på en värld som kan bli precis det vi tillåter den att bli.

– Jag hoppas att besökarna får möjlighet att möta sin egen barndom när de ser mina fotografier, på samma sätt som jag blev tvungen att möta min när jag skapade den här serien, säger Ronny Østnes.

Samarbetet med Astrid Lindgrens Näs började under förra sommaren och Anneli Karlsson, producent på Astrid Lindgrens Näs, berättar hur de tydligt såg kopplingarna mellan konstprojektet och Astrid Lindgrens livsverk. 

– Astrid Lindgren återvände själv gång på gång till sin barndom i sitt skrivande och skapande, säger hon.

Ronny berättar att många av bilderna är tagna på Kosteröarna, en plats där det vilar ett särskilt lugn. Utställningen hängdes upp under föregående vecka och visas under hela sommarsäsongen.

undefined
"Det är en ära att få ställa ut här på Astrid Lindgrens Näs och jag gör det med största ödmjukhet", säger Ronny Østnes.
undefined
Ronny Østnes berättar hur han redan fått reaktioner från tidigare besökare som börjat öppna upp om sin barndom när de tittat på fotografierna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!