Vimmerby rustas med ännu en offentlig hjärtstartare

Om de används på rätt sätt och i rätt tid kan hjärtstartare rädda liv, och nu finns ytterligare en som allmänheten i Vimmerby kan använda.

Ulf Bergqvist (vänster) är ordförande i föreningen BRF Kullen 1. Ihop med kassören Helen Stefansson och vice ordförande Leif Lidesjö visar han upp den nya hjärtstartaren utanför lokalen.

Ulf Bergqvist (vänster) är ordförande i föreningen BRF Kullen 1. Ihop med kassören Helen Stefansson och vice ordförande Leif Lidesjö visar han upp den nya hjärtstartaren utanför lokalen.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-03-05 15:53

Hjärtstartaren kom på plats i bostadsområdet Stenshult i Vimmerby för ungefär två veckor sedan efter att medlemmarna i bostadsrättsföreningen BRF Kullen 1 tagit initiativ utifrån ett lokalt stödprojekt, som Vimmerby Tidning skrivit om tidigare.

– Vi vill inte bara vara en förening som förvaltar utan vi vill utvecklas positivt. Vi har bland annat satt upp solceller och bytt gatubelysningen för att dra ner på energiförbrukningen. I december fick vi tips om att Sparbanksstiftelsen skulle sponsra föreningar med hjärtstartare och då kontaktade vi dem med en ansökan, säger Ulf Bergqvist, ordförande i föreningen.

undefined
"Hjärtstartaren här är till för alla och finns registrerad i det svenska registret för hjärtstartare", säger Ulf Bergqvist.

Ansökan blev beviljad och efter det har föreningen köpt in en hjärtstartare som sitter på väggen utanför entrén till föreningens gemensamma lokal i bostadsområdet på Kullastigen. 

– De hade ett maxbelopp på 14 000 kronor, vilket är ungefär vad en hjärtstartare kostar idag. Sen har vi köpt till ett värmeskåp med larm i, och så vidare, för att den ska kunna sitta utomhus. Vi fick maxbeloppet men har själva lagt till drygt 6 000 kronor, säger Ulf Bergqvist.

undefined
Bostadsrättsföreningen består av 27 stycken fristående röda hus och en gemensam föreningslokal.

Bostadsrättsföreningen består av 27 stycken fristående röda hus och en gemensam föreningslokal. Hjärtstartaren är dock inte bara till för de som bor där.

– Vi hyr inte ut den här lokalen men alla medlemmar kan använda den när de vill. Med tanke på att man firar högtidsdagar med släkt och vänner här så kan det hända något, men hjärtstartaren här är till för alla och finns registrerad i det svenska registret för hjärtstartare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!