Skissen på ett framtida skolområde i Vimmerby

En ny idrottshall för 85 miljoner och en ny särskola för 100 miljoner. Kommunens jätteinvestering i skollokaler handlar om mycket mer än en ny högstadieskola. Blivande kommunalrådet Helen Nilsson (S) räknar med att nästa steg behöver tas snart.

Den här skissen visar hur ett helt nytt skolområde med en helt ny idrottshall och en ny högstadieskola kan komma att se ut i Vimmerby. I botten på bilden ses tre av Vimarskolans byggnader. Längst t.v ses Rydsvägen och den befintliga ladugården i Lund.

Den här skissen visar hur ett helt nytt skolområde med en helt ny idrottshall och en ny högstadieskola kan komma att se ut i Vimmerby. I botten på bilden ses tre av Vimarskolans byggnader. Längst t.v ses Rydsvägen och den befintliga ladugården i Lund.

Foto: Funkia

Vimmerby2022-12-19 20:00
undefined
Helen Nilsson (S) blir kommunstyrelsens ordförande vid årsskiftet. Hon ser ett stort behov av moderna skollokaler. "Vi har haft Skolinspektionen på oss i så många år, så vi måste göra något i grunden."

– Vi måste ta en djup diskussion direkt efter nyår för att kunna ta ett beslut om hur vi ska göra. Jag tror inte att vi kan låta bli att bygga en ny idrottshall och inte en ny särskola heller. Men vi vet inte vad vi förmår ekonomiskt, säger Helen Nilsson.

Vimmerby Tidning har tagit del av ett samlat underlag för hur behovet av nya skollokaler i centralorten kan lösas, vad nybyggnation och renoveringar kostar och ekonomikontorets förslag för hur alternativen kan finansieras. För en tid sen presenterades hela paketet för en stor del av fullmäktiges ledamöter.

Enligt underlaget är behoven mer omfattande än en ny skola för årskurs sju till nio. Det behövs också en ny särskola – och en helt ny idrottshall som är tänkt att placeras i direkt anslutning till en ny högstadieskola.

– Idrottshallen i Vimmerby är inte fullskalig. Det har varit ett problem i många år. Den i Södra Vi håller måtten, men där saknas läktare, säger Helen Nilsson.

undefined
En perspektivskiss med en ny idrottshall i förgrunden, den befintliga idrotts- och bowlinghallen t.h. och i bakgrunden ses en ny högstadieskola och delar av nuvarande Vimarskolan.

Att bygga nytt är huvudspåret i presentationen och prislappen för det alternativet är 514 miljoner kronor. I den summan ingår också renovering och ombyggnation av AL-skolan och Vimarskolan, som behöver göras även om en ny högstadieskola byggs.

Ett andrahandsalternativ redovisas också. Det handlar om att bygga om och bygga till befintliga skollokaler i stan för att möta skolans olika behov. Den prislappen hamnar på 448,5 miljoner kronor. Även i det alternativet och i kostnaden ingår en ny idrottshall beräknad till 85 miljoner kronor och nya lokaler för särskolan.

Skillnaden mellan nybyggnadsalternativet, och ombyggnadsalternativet är cirka 66 miljoner.

– Det är väldigt mycket pengar, ändå är skillnaden inte så stor om man ser till vad vi får om vi väljer att bygga nytt, säger Helen Nilsson.

– Ombyggnadsalternativet visar sig bli mycket dyrare än vad vi tidigare känt till, säger Lars Johansson (V).

Han och hans parti håller fast vid sin kritiska inställning till planerna på en ny högstadieskola.

– Det är en väldigt svår fråga, för behovet finns ju. Men när vi ser på ekonomin är vi tydliga med att kommunen inte klarar en investering på över 500 miljoner kronor som det ser ut i dag, säger han.

undefined
Lars Johansson (V) ser stora behov, men också en ansträngd ekonomisk situation. "Paviljonger måste ersättas relativt snart. Det finns många andra behov också. Det skulle inte kännas bra att bygga en idrottshall som är för liten om man ändå bygger."

I sammanställningen jämförs också driftkostnaderna för båda alternativen. Nybyggnaden innebär en ökad driftkostnad på nära 33 miljoner per år och ombyggnadsalternativet nära 27 miljoner kronor. Där ingår bland annat räntekostnader på 14,6 miljoner i nybyggnadsalternativet, 12.8 miljoner i ombyggnadsalternativet.

Samtidigt innebär båda alternativen bland annat att kommunen blir av med hyreskostnader för paviljonger som hyrs i dag för 2,6 miljoner per år.

undefined
Ekonomichef Roger Sjögren berättar att ekonomikontoret tagit fram två alternativ för hur en jätteinvestering på 450-515 miljoner kan finansieras. "Men det kan nog ta rätt många år innan alla delar är på plats" säger han.

Ekonomichefen Roger Sjögren har också tagit fram två alternativ för hur man skulle kunna finansiera investeringarna. De bygger på att kommunens kassaflöde ligger i nivå med ett "normalår".  

– Enligt den kalkylen kan vi få ut 60 miljoner och drar man då ut investeringen över tre år blir det 180 miljoner. Då behöver vi ändå låna 335 miljoner. Men sannolikt behöver en så här stor investering spridas över längre tid än tre år, säger han.

Om mindre än två veckor tar den nya majoriteten med S, C och V över makten i Vimmerby. En arbetsgrupp har fått uppdraget att ta fram förslag till beslut om de omfattande investeringarna i nya lokaler för skolan.

Det är i det här området mellan ladugården i Lund och Lundgatan som arkitekterna skissat ett helt nytt skolområde.
Det är i det här området mellan ladugården i Lund och Lundgatan som arkitekterna skissat ett helt nytt skolområde.
Bakgrunden

• 2017 aktualiserades frågan om grundskolans lokalbehov i Vimmerby tätort
av barn- och utbildningsnämnden (BUN)
• I september 2018 beslutade nämnden att föreslå fullmäktige att
påbörja projektering av en ny 7-9 skola
• Våren 2019 fick samhällsbyggnadsenheten uppdrag att, i samverkan med BUN, ta
fram en förstudie

• I augusti 2021 beslutade kommunstyrelsen att fortsätta utreda en ny högstadieskola och att behålla AL-skolan och Vimar som F-6-skolor

(Källa Vimmerby kommun) 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!