Ny kalldusch från ambassaden

Leif Larsson och hans blivande fru Hamiyat Nakigudde från Uganda har fått ett nytt negativt besked. I november fick hon avslag på sin ansökan om besöksvisum. Paret överklagade – och får nej igen. – Förra gången var det pappren som ansågs vara falska. Nu hittar norska ambassaden på något annat för att kunna säga nej. Man anser att risken är för stor att hon stannar i Sverige i väntan på uppehållstillstånd. Det här är inte klokt, säger en uppgiven Leif Larsson.

Leif Larsson och Hamiyat Nakigudde har åter fått ett negativt besked från norska ambassaden, som hanterar ansökan om besöksvisum.

Leif Larsson och Hamiyat Nakigudde har åter fått ett negativt besked från norska ambassaden, som hanterar ansökan om besöksvisum.

Foto: privat

Vimmerby2018-04-24 15:20

Leif Larsson och hans blivande fru Hamiyat Nakigudde från Uganda skulle ha firat jul tillsammans i Vimmerby. Paret planerade kyrkbröllop i Sverige när uppehållstillståndet är klart. Men i november fick hon beskedet att hon inte får komma hit.
När Hamiyat sökte besöksvisum på norska ambassaden i Uganda blev det avslag.
– Då var skälet att hennes pass skulle vara förfalskat, trots att hon följt exakt de anvisningar hon fått från ugandiska myndigheter för att fastställa och korrigera sin identitet. Vi överklagade och nu säger man att pappren är i sin ordning, men hittar istället en ny anledning att säga nej. Skälet skulle vara att risken är för stor att hon "hoppar av" och stannar i Sverige efter hennes besöksvisum gått ut. Hon har ju på direkt fråga svarat att hon avser att flytta till Sverige och att vi ska gifta oss. Eftersom hon inte har barn anses också hennes anknytning till Uganda svag.

Vad händer nu?
– Ärligt talat vet jag inte, mer än att jag måste kontakta jurister för att se om det överhuvud taget finns något ljus i tunneln, eller bara mörker. Att överklaga beslutet igen känns ganska meningslöst.

Med tanke på sitt politiska engagemang för Centern är Leif Larsson osäker på när han har möjlighet att besöka Uganda.
– Sannolikt kan vi inte ses förrän i vinter. Jag har kollat hur lång tid det kan ta innan vi får beslut om uppehållstillstånd, som vi sökte i januari. Enligt Migrationsverkets hemsida kan det ta upp till 20-26 månader. Nästa steg i den processen är att Hamiyat är kallad på intervju den 5 juni, sedan tilldelas en handläggare ärendet och tiden beror på hur lång kö den handläggaren har.

Leif Larsson är mycket besviken på hur parets ärende hanterats av norska ambassaden.
– Det är helt uppåt väggarna. Dessutom beslutade de om avslag redan den 20 mars. Det var tack vare att jag ringde norska UD, som vi fick det här beskedet, mer än fyra veckor efter att beslutet tagits. Det är fruktansvärt illa hanterat.

Hur mår ni nu?

– Det är som det är, men visst är det tungt och frustrerande. Och Hamiyat mår dåligt. Hon hade hoppats kunna komma till Sverige och vara vid min sida under valrörelsen. Norska ambassaden har lyckats förstöra både en jul och nu en sommar för oss.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!