Ny konferens på ALV – vill hitta framtidens Pippi Långstrump

Under två dagar i oktober kommer en ny konferens och mötesplats inom svensk barnkultur att hållas på Astrid Lindgrens Värld. Konferensen med namnet "Morgondagens Pippi" har till syfte att hitta framtidens berättelser för barn och unga. Vimmerby Tidning har samtalat med Anna Mellergård, litteraturutvecklare hos länslitteraturen i Kalmar län och verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby.

Anna Mellergård, litteraturutvecklare hos länslitteraturen i Kalmar län och tillika verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby.

Anna Mellergård, litteraturutvecklare hos länslitteraturen i Kalmar län och tillika verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby.

Foto: Pressbild

Vimmerby2024-08-26 15:00

Den 10-11 oktober kommer en helt ny konferens att se dagens ljus på Astrid Lindgrens Värld. Anna Mellergård berättar att cirka 180 personer är anmälda och att tanken bakom konferensen är att skapa en ny tvärkulturell mötesplats som möjliggör för inspiration, nätverkande och erfarenhetsutbyte. Målet? Att hitta framtidens berättelser och karaktärer som kan påverka samhället och kulturen på samma sätt som Pippi Långstrump gjorde.

– Många kanske ställer frågan, varför just Pippi? Men Pippi var och är så mycket mer än bara en barnbok. Pippi har bland annat blivit en symbol för den starka, modiga och självständiga flickan, hon har påverkat barnens rätt gentemot auktoritära vuxna och medverkade till en radikal vändning vad gäller barnperspektivet. Pippi förändrade också synen på barnlitteraturen och det finns språkforskare som menar på att Pippi är en av de viktigaste pusselbitarna för att förstå startpunkten för nusvenskan.

undefined
Varför just morgondagens Pippi? "Pippi var och är så mycket mer än bara en barnbok. Pippi har bland annat blivit en symbol för den starka, modiga och självständiga flickan, hon har påverkat barnens rätt gentemot auktoritära vuxna och medverkade till en radikal vändning vad gäller barnperspektivet", säger Anna Mellergård.

Anna Mellergård berättar att konferensens fokus kommer att ligga på alla de nya berättelser för barn och unga som på samma sätt som Pippi kan omkullkasta dagens normer, påverka språket, samhället och bidra till nya perspektiv.

– Vi vill inte att detta ska bli ytterligare en mötesplats för boktips och samtal kring vad som finns idag utan inspirera alla deltagare att tänka nytt, nya berättelser, nya sätt att nå barnen som läsare och lyssnare och ta upp nya frågeställningar på området.

På konferensen kommer det att vara fokus på tvärkonstnärliga möten där bland annat författare, filmare och speldesigners kan mötas över gränserna och inspireras av varandra, säger Anna Mellergård.

– Några månader efter Astrid Lindgrens litterära genombrott med Pippi Långstrump sattes även Pippi upp som teater. Astrid Lindgrens verk filmatiserades även något senare och det är tydligt att Astrids strategi var att sprida hennes berättelser i olika slags medier. Att sprida berättelserna och låta dem vandra mellan olika konstuttryck är högst aktuellt idag och vi måste fråga oss vilken mark vi behöver bryta för att skapa berättelser som gör världen begriplig för barnen idag.

undefined
Under två dagar i oktober kommer Astrid Lindgrens Värld att fyllas av författare, bibliotekarier, teaterregissörer, spelutvecklare, filmskapare och pedagoger. 180 personer är anmälda till den nya konferensen "Morgondagens Pippi" med syftet att diskutera och inspirera till att hitta nya berättelser för barn och utveckla den svenska barnkulturen. Konferensen arrangeras av Regionsamverkan Sydsveriges beredningsgrupp för litteratur i samarbete med beredningsgruppen för filmkultur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!