Ny kurs i att odla hållbart startar

En ny kurs i att odla med ett hållbart tänk drar igång i februari 2019.

Hillevi Helmfrid, Eva Ekenberg, Kristina Lindelöf, Ola Johansson och Helena Styrbjörn är involverade i det nya odlingsprojektet.

Hillevi Helmfrid, Eva Ekenberg, Kristina Lindelöf, Ola Johansson och Helena Styrbjörn är involverade i det nya odlingsprojektet.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2018-12-10 08:00

Leaderområdet Astrid Lindgrens hembygd står bakom projektet där kurser erbjuds i Vimmerby, Västervik och Eksjö. Planerna presenterades nyligen på Ingebo Hagar som drivs av Kristina Lindelöf som även är styrelseledamot i Astrid Lindgrens hembygds leaderområde.

– Vi jobbar mycket med hållbarhetsprojekt och för att fokusera på något konkret har vi valt en odlingskurs. Det är viktigt att sprida kunskap om odling och på så vis minska sårbarheten för livsmedelsförsörjning lokalt, säger Kristina Lindelöf.

Tre parallella odlingskurser kommer att ges med tre av områdets mest erfarna odlare: Hillevi Helmfrid, Vimmerby, Eva Ekenberg, Eksjö och Ola Johansson, Mariannelund. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

– Det finns tolv platser på varje kurs så totalt kommer 36 personer i vårt område att få den här möjligheten. Jag är övertygad om att odling är en väldigt bra ingång till en mer hållbar livsstil. På sikt hoppas vi att kunna skapa lokala nätverk med odlare och att det ska ge ringar på vattnet och få mer folk att bli intresserade av hållbarhetsfrågor och miljötänk i stort, säger Hillevi Helmfrid som ska hålla i kursen i Vimmerby.

I Odlingsakademien ingår, förutom odlingskurserna, även föreläsningar, studieresor, inspirationsträffar och gårdsbesök. Under 2020 kommer de som fullföljt någon av kurserna dessutom få möjlighet att söka stöd till en odlingstunnel för att kunna odla tillsammans med andra i sitt närområde.

Antalet platser är begränsat och kommer att fördelas utifrån de sökandes motiveringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!