Kursen, som leds av agronomen och odlingsproffset Hillevi Helmfrid, har i flera år erbjudits på Gamleby folkhögskola. Det är först nu den kommer till Vimmerby, med start i början av nästa år.
– Jag tror att det som lockar med odling är en längtan till naturen och till jordkontakt, säger Helmfrid.
Enligt henne är odling inte bara en härlig fritidssyssla där man får röra på kroppen och vara utomhus, utan även något som påverkar människor på ett djupare plan. Att odla själv ger, enligt henne, insikter kring naturens kretslopp, samband och att allt växande tar tid.
– Det ger en sorts ekologisk förståelse för vem man själv är som människa i ekosystemet, och den blir starkare för varje år som man odlar.
Odlingskursen är bland annat inspirerad av Permakultur, vilket Helmfrid beskriver som ett sätt att tänka som hjälper oss att formge hållbara liv och hållbara samhällen utifrån iakttagelser från naturen. Det är just där kursen tar avstamp, i sättet att tänka, för att kunna planera sin odling. Kursåret börjar med teori, sedan odlar alla deltagare själva och drar slutsatser i slutet av året.
– Kursen landar egentligen i att göra en plan för sin trädgård för kommande år. Det blir som ett förberedande läroår.
När de tolv kursplatserna släpps i början av november är det först till kvarn som gäller, och på folkhögskolan förbereder man sig för ett högt söktryck.
– Målgruppen är alla som har en vilja att förstå hur naturen fungerar, och kunna samspela med den.