Under torsdagen rapporterade SVT om att regeländringen är ett orosmoment för Sveriges kvinnojourer, då de vanligtvis rekommenderar att kvinnor de arbetar med ska skaffa anonyma kontantkort. Detta har varit en trygghetsåtgärd för att förövare inte längre ska kunna nå dem.
På Hultsfred Vimmerby kvinnojour har man ännu inte hunnit diskutera frågan, men enligt verksamhetschef Elaine Sanches kan regeländringarna innebära vissa problem även för dem.
– Det är absolut ett bekymmer för oss. Vi vill inte att förövare ska kunna nå de kvinnor vi hjälper och det är en prioriterad fråga att diskutera på nästa styrelsemöte som är i mitten av augusti, säger hon.
Hon berättar att de tidigare behövt tackla problem med att vissa telefoner har interna gps-sändare, och att den nya lagen nu är ytterligare en sak att tänka på i arbetet med att skydda kvinnorna som de hjälper.
– Normalt sett lånar vi ut en telefon till kvinnor som befinner sig i hotade situationer, men det är inte alla som vill låna den, säger hon.
Den telefonen kommer inte längre kunna användas helt anonymt. Från och med måndag går det nämligen inte längre att köpa och aktivera kontantkort till sin mobil eller mobila bredband utan att registrera uppgifter som exempelvis namn, postnummer och personnummer. Detta är en ändring i lagen om elektronisk kommunikation som har gjorts i brottsbekämpande syfte, för att kriminella inte ska kunna använda telefonnummer utan registrerade abonnenter.