– Vi jobbar med lek- och badplatsstrategin och den är ute på remiss nu till utvecklingsgrupperna på de olika tätorterna i kommunen. Den beräknas att bli klar inom de närmsta månaderna, berättar Ola Gustafsson (KD), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden som ansvarar för kommunens 30 lekplatser som finns på allmän mark och också de 23 som finns på skolor och förskolor.
Anledningen till att den nyinköpta utrustningen placerats i magasin beror på att man inte vill placera ut det på fel ställe innan strategin är klar. Gustafsson berättar mer om vad man tittar på i strategin:
– Man kan titta på om alla lekplatser ska vara kvar eller är det någon lekplats som ska plockas bort? Är det någon lekplats som ska rustas upp? Är det någon som ska utvecklas? Man kanske ska göra en större satsning på någon lekplats. De här olika delarna ingår i strategin.
Samhällsbyggnadsnämnden är delaktig och skjuter till pengar i satsningen på skolgårdar och dessa ingår också i den kommande strategin.
– Det är en diskussion som har varit i arbetet med strategin, barn är ändå på skolgården och leker efter skoltid, på helger och sommarlov och då är det klart att vi måste ha med dem i helheten, som en del av alla våra lekplatser.
Hur har ni involverat barn och unga i det här arbetet?
– Vi har under sommaren 2020 och 2021 haft feriearbetande unga kommunutvecklare. De har intervjuat barn om lek och om badplatser. På så vis har man involverat barn i det.