Nya majoriteten prioriterar om i budgeten för 2023

En miljon kronor för att minska sjuktalen bland kommunanställda. En halv miljon för att marknadsföra gymnasiet och pengar till föreningslivet. Det är de omprioriteringar den nya majoriteten gör i budgeten för nästa år. Pengar till fria arbetsskor för omsorgspersonalen blir det inte än.

Fria arbetsskor till omsorgspersonalen var ett av starkaste vallöftena från både Socialdemokraterna och Vänstern. "Det är det fortfarande, och vi kommer att införa det. Än är det för tidigt att försöka starta en svekdebatt" säger Helen Nilsson (S).

Fria arbetsskor till omsorgspersonalen var ett av starkaste vallöftena från både Socialdemokraterna och Vänstern. "Det är det fortfarande, och vi kommer att införa det. Än är det för tidigt att försöka starta en svekdebatt" säger Helen Nilsson (S).

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-12-02 05:00
undefined
Helen Nilsson (S) är blivande ordförande i kommunstyrelsen. Hon säger att fria arbetskor fortfarande står högt på priolistan och att det kommer ett beslut om om det, även om skorna inte finns med i den nya majoritetens första justering av budgeten för 2023.

Det framgår av de nya beslut som tagits i kommunstyrelsen med anledning av att en ny majoritet med socialdemokrater, centern och vänstern tar över vid årsskiftet

– Vi vill satsa på gymnasiet och mer marknadsföring för att locka fler elever genom att jobba tätt med företag för att öka intresset för vissa utbildningar och få fler elever att söka till gymnasiet. På det sättet minskar vi också kostnaden för interkommunala ersättningar, säger Helen Nilsson (S) blivande ordförande i kommunstyrelsen.

Den satsningen kostar 500 000 kronor. 

Den nya majoriteten vill också lägga en miljon kronor för att minska sjuktalen bland kommunalt anställda.

– Även där tänker vi att förvaltningarna ska jobba fram egna förslag och välja ut ett verksamhetsområde som har särskilt höga sjuktal och se vilka åtgärder man kan jobba fram där för att minska sjuktalen och sen använda det som modell även inom andra verksamhetsområden, säger Jacob Käll (C).

– Här är också HR-avdelningen involverad för att vi ska komma tillrätta med sjuktalen. Vi ser det som en uppstart för att komma åt problemet, sen får vi se var vi landar in, säger Helen Nilsson.

Det tredje området den nya majoriteten prioriterar extra pengar till är föreningslivet. Där avsätts 200 000 kronor som det nybildade föreningsrådet har att disponera.

– Tanken är att det ska stärka samarbetet mellan föreningarna och kommunen så vi tillsammans kan göra insatser nu när det är ganska tufft för många barn och ungdomar ute i samhället, säger Helen Nilsson.

Det innebär 1,7 miljoner. Pengar som tas från kontot för oförutsedda utgifter.

undefined
Fria arbetsskor till omsorgspersonalen har varit en stridsfråga i Vimmerby kommun i flera år.

I övrigt ställer sig kommunen bakom det tidigare budgetförslaget som bland annat innebär att kommunalskatten ligger kvar på 22,36 kronor på varje hundralapp.

Någon prioritering av pengar till arbetsskor för omsorgspersonalen, som socialdemokraterna och vänstern hade som vallöfte, blev det inte.

– Vi får se om det blir på den här sidan årsskiftet eller på andra sidan. Vi vill vänta in statsbidraget först, som enligt prognosen ska bli sex miljoner, fast vi förväntat minst det dubbla.  Så det kan bli ytterligare ett tillägg till fullmäktige i december, så någon svekdebatt kan det inte bli än, säger Helen Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!