Ny ordförande i stiftelsen som äger banken

Stig Bäck slutar som ordförande i Sparbanksstiftelsen som äger Vimmerby Sparbank. "Det är ett av de trevligaste uppdrag jag har haft, men jag känner mig färdig med det nu", säger han och lämnar över ordförandeklubban till Claes Roos.

Efter 15 år som ordförande i Sparbanksstiftelsen i Vimmerby väljer Stig Bäck, t.v att sluta, och lämnar över klubban till Claes Roos.

Efter 15 år som ordförande i Sparbanksstiftelsen i Vimmerby väljer Stig Bäck, t.v att sluta, och lämnar över klubban till Claes Roos.

Foto: Privat

Vimmerby2020-08-19 21:45

Stiftelsens ordinarie stämma sköts upp i våras på grund av Covid-19. Den hölls istället på onsdagskvällen. Inför stämman stod det klart att det skulle bli en ny ordförande eftersom Stig Bäck avböjt omval. 

– Jag har funderat en tid och det är med blandade känslor som jag har fattat beslutet. Jag har suttit i styrelsen i 17 år, varav 15 år som ordförande, och trots att det är ett av de trevligaste uppdragen som jag har haft, så känner jag mig färdig nu. Min personliga åsikt är att om man känner viss mättnad för ett uppdrag skall man inte behålla det av egoistiska eller identitetskäl, utan släppa fram nya krafter, säger Stig Bäck.

Sparbanksstiftelsen Vimmerby är huvudägare till Vimmerby Sparbank AB och äger 60 procent av aktierna. Resterande del ägs av Swedbank AB.

Stig Bäck summerar sina år i styrelsen med att särskilt lyfta fram det goda samarbetet i stiftelsen och med bankens medarbetare.

– Inte minst har jag haft ett stort stöd i Håkan Schultz i diskussionerna om bankens ägarstruktur och för att det ska finnas en lokalt ägd bank, säger han.

Varför är det viktigt att det är en lokalt ägd bank?

– Med lokala ägare ligger besluten lokalt. Det är så vi vill ha det och det är det grundläggande förordnande stiftelsen jobbar efter, säger han.

En av stiftelsens uppgifter är att bankens vinster ska satsas lokalt. 

– Under min tid har vi betalat ut nära tio miljoner kronor till olika lokala projekt. Det är många arrangemang och investeringar som inte blivit av utan de pengarna. Mest stolt är jag över de årliga stipendieutdelningarna till alla duktiga ungdomar. Det är 76 ungdomar som fått 10.000 kronor var, och dessutom har 470.000 kronor delats ut till deras föreningar.

Har du några tips eller råd till din efterträdare?

– Nej, det kan jag inte säga. Han vet att det viktigaste är att förhålla sig till de grunder som styr stiftelsen. Så det blir bra.
 

Till ny ordförande valdes Claes Roos som suttit i styrelse sedan 2017.

– Ett hedrande uppdrag som jag tar mig an med stor respekt för den insats som Stig Bäck har gjort under sina år som ordförande. I övrigt är styrelsen intakt och vi kommer att jobba vidare som tidigare. Jag ser fram emot att tillträda, det ska bli roligt och väldigt spännande, säger han.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!