Ny permitteringsvåg bland hotellanläggningar

Vimmerby Stadshotell permitterar majoriteten av personalen. Och även Björkbackens Karaktärshotell tvingas till nedskärningar.

Joakim Carlqvist, VD för Vimmerby Stadshotell, ser permitteringar som en kortsiktig, men likväl nödvändig, lösning: "Alla får ha sina lösningar. I Norge har man stängt vartenda Best Western-hotell."

Joakim Carlqvist, VD för Vimmerby Stadshotell, ser permitteringar som en kortsiktig, men likväl nödvändig, lösning: "Alla får ha sina lösningar. I Norge har man stängt vartenda Best Western-hotell."

Foto: Jimmy Karlsson / Arkiv

Vimmerby2020-03-24 16:30

– Ja, det kommer att bli permittering på mellan 40–60 procent för merparten av de anställda. Vi har skickat in till facket – och nu väntar vi bara på godkännande.

Det bekräftar Joakim Carlqvist, vd för Vimmerby Stadshotell, för oss på tisdagen.

Gäller permitteringen tills vidare?

– Ja, i april har vi inte mycket beläggning, och min förhoppning är att vi kan avsluta permitteringarna under maj – men vi får se hur läget utvecklar sig, säger Joakim Carlqvist och tillägger:

– Långsiktigt kommer vi att lösa detta.

Även på Björkbackens Karaktärshotell har man tvingats till permitteringar.

– För hotellet så har vi fått godkänt för två korttidspermitteringar. Och för restaurangen har vi ansökt om två permitteringar, där vi inväntar godkännande, förklarar Björkbackens vd Micael Glennfalk.

Hur orolig är du för verksamheten, på lång sikt?

– Vi klarar både april och maj. Men frågan är hur det blir i sommar. Och öppnar inte Astrid Lindgrens Värld så har vi väldigt stora problem.

För Simon Johansson, upphovsmannen bakom Smak by Simon, har corona-effekterna på branschen satt saker och ting i perspektiv.

– För oss var det "tur i oturen" att vi genomförde ett varsel redan i höstas. Annars hade vi förmodligen varit borta nu, säger han och fortsätter:

– Vi vill ju hålla hoppet om framtiden uppe, men vi har tappat 45 procent i omsättning under de två senaste veckorna... Så det kommer säkert bli aktuellt med korttidspermitteringar hos oss också framöver.

Restaurangnäringen är svårnavigerad i corona-tider. "Det kommer ju snabba beslut hela tiden. Så vi är återhållsamma med hur vi agerar – och hur vi planerar", säger Simon Johansson på Smak by Simon.
Restaurangnäringen är svårnavigerad i corona-tider. "Det kommer ju snabba beslut hela tiden. Så vi är återhållsamma med hur vi agerar – och hur vi planerar", säger Simon Johansson på Smak by Simon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!