Ny polisorganisation

Polisen organiserar om. Efter tre år med sex polisområden ska de bli två. Ett i södra länet och ett i norra. - Ja, det kan mycket väl bli fler poliser ute i kommunerna, men det är för tidigt att säga hur det blir i just Vimmerby och Hultsfred, det finns andra delar av länet som har det sämre ställt med poliser, till exempel Emmaboda, säger Ulf Eriksson, operativ polischef på länsmyndigheten i Kalmar och arkitekten bakom det nya förslaget.

Vimmerby2007-08-25 04:25

Det innebär att de nuvarande sex polisområdena, där Vimmerby/Hultsfred är ett, slås ihop till två. I det norra hamnar Västervik, Vimmerby, Hulstfred, Oskarshamn, Högsby och Mönsterås och det södra kommer att bestå av Kalmar, Nybro, Torsås, Emmaboda och de båda Ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga.
De båda områdena ska ha var sin chef, men där under ska de lokala polisteamen, som de kallas, ledas lokalt. Och oavsett om man arbetar med utredning eller om man är brottsförebyggande närpolis ska ingå i teamet.
- Ja, så är det tänkt, enda undantaget är de som tillhör en akutpatrull som står under vakthavande befäl. De får rikta in sig på att åka på akuta händelser inom i hela området.
Den centrala ledningen blir kvar i Kalmar. Där kommer också kommunikationscentralen och vakthavande befälet att finnas, precis som i dag.
Så den egenliga decentraliseringen är att det blir en områdeschef i varje område och att varje kommun kan få sina polisteam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om