Här är nya vaccinationstiderna för din åldersgrupp

Leveranserna av vaccin har inte skett som planerat. Planen för när samtliga vuxna länsbor ska ha erbjudits vaccinationstider skjuts därför fram.

Den preliminära vaccinationsplanen skjuts fram till följd av minskad vaccinvolym.

Den preliminära vaccinationsplanen skjuts fram till följd av minskad vaccinvolym.

Foto: Pressbild/TT

Vimmerby2021-06-07 12:00

Detta meddelade Region Kalmar län i helgen.

– Den ändrade prognosen är en följd av en minskning i vaccinleveranser den senaste veckan, uppger Region Kalmar läns vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Ragnarsson poängterar även att den nya prognosen inte är huggen i sten. Tidigare plan löd att samtliga vuxna skulle erbjudits vaccin i månadsskiftet juni/juli. Detta skjuts nu alltså fram med minst en månad.

– Planen beror helt på tillgången på vaccin, men även hur snabbt vi får vaccinationstäckning för den aktuella åldersgruppen. Semestertider kan även spela in i hur fort länsborna får vaccin.

Kommer semester för vårdpersonal påverka vaccinationstakten i sommar?

– Nej inte på samma vis som om vi får minskningar i den planerade vaccinleveransen. Vi planerar att använda oss av all den vaccin vi har att tillgå.

Nationellt har vaccinationsprognosen skjutits fram flera gånger under våren, och numera hoppas man kunna erbjudit samtliga vuxna över 18 år vaccin senast i september. En riktlinje som Ragnarsson tror kommer hållas:

– Vi ligger bra till i Kalmar län när det kommer till vaccinering.

Just nu är det de i åldrarna mellan 50–59 år som erbjuds vaccinationstid. Nästa vecka hoppas Ragnarsson kunna öppna upp för de som är födda 1981 och äldre.

Här är den senaste preliminära planeringen för Region Kalmar läns fjärde vaccinationsfas:

50–59 år: Maj månad.

40–49 år: Början eller mitten av juni.

30–39 år: Slutet av juni eller början juli.

18–29 år: Augusti månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!