I fokus: Knark
I ett pressmeddelande skriver CAN att det ofta påstås att ungdomar fått en liberalare syn på narkotika, men att det finns få studier som visar om attityden verkligen förändrats. Men nu har förbundet tagit fram och presenterat en ny fokusrapport som visar på en oroväckande utveckling.
I rapporten har CAN tillfrågat landets niondeklassare om deras attityd till narkotika, och sedan jämfört med svaren från 2003. Frågorna har bland annat handlat om huruvida det är farligt med ecstasy, om cannabis borde legaliseras och om narkotika är ett av våra stora samhällsproblem.
– Unga som anser att det borde vara tillåtet att röka hasch eller marijuana i dag uppgår till 13 procent, i jämförelse med år 2003 då det var 5 procent, säger Isabella Gripe, utredare på CAN och författare till rapporten.
Av rapporten framgår även att unga i dag är mindre benägna att uppfatta narkotika som ett problem och har en mindre restriktiv syn på narkotika.
– Något som är viktigt att få med trots den här ganska stora förändringen är ändå att de flesta niondeklassare fortfarande har en restriktiv syn på narkotika och ser det som ett stort problem.
Hur mycket skulle du säga att det har förändrats? Är det en liten klick bland ungdomarna?
– Det är större än så. Om man tittar på andelen som upplever narkotika som ett stort problem har vi sett att det gått från drygt 60 procent till 36 procent. Så det har skett en stor förändring i om man ser narkotika som ett stort problem.
Blev du förvånad över svaren?
– Vi hade nog räknat med att det skulle ha skett en förändring. Men jag hade kanske inte väntat mig såna stora förändringar.
Det finns dock inget i rapporten som visar att attitydförändringen skulle öka användandet av droger bland unga.
Men vad förändringen beror på är en svår nöt att knäcka, menar Isabelle Gripe, som lägger fram en rad tänkbara orsaker.
– Jag tror att det är flera faktorer. Jag tänker att man pratar om narkotika och narkotikaanvändning på ett lite annorlunda sätt i dag än vad man gjorde för 15–20 år sedan. Man pratar om frågan mer och vissa stater i USA och en del länder har ändrat sin lagstiftning när det kommer till cannabis. De diskussionerna når ju Sverige också.