Ny runda med cook-chill

Det nya kostförslaget öppnar locket för cook-chill i stora delar av kommunens matlagning. Något som får föräldragruppen som engagerat sig i matfrågan att gå i taket. - Man kan ju undra om det är ett skämt. Cook-chill har kommuninvånare och politiker redan avvisat en gång, säger Magnus Carlsson.

Vimmerby2009-03-11 07:28

Magnus Carlsson, Eva Nina Hammarskjöld och Caroline Fungmark utgör kärnan i den stora föräldragrupp som tagit strid för maten sedan cook-chill var på tapeten i Vimmerby hösten 2004.
Den gången blev det inget av planerna - förslaget mötte massivt motstånd och inför valet 2006 backade samtliga partier och deklarerade att de inte ville ha cook-chill.

Nytt centralkök
Kärnan i förslaget till ny kostorganisation är ett nytt centralkök på Vimarskolan, som ska försörja större delen av kommunens matgäster med kylmat - dit hör Vimarskolan, gymnasiet, skolorna i Rumskulla, Frödinge och Gullringen men också förskolorna som är knutna till de skolorna plus samtliga förskolor i centralorten samt maten till de äldre på Eken, Granen och Norrskenet och Vidala. Även pensionärer som får maten distribuerad hem portionsvis ska få kylmat. Samtidigt föreslås dagens system med varm mat bli kvar vid Astrid Lindgrens skola och skolorna i Storebro, Södra Vi och Tuna.
Talestrion i föräldragruppen har tillsammans många års yrkeserfarenhet från restauranger, storkök och livsmedelsproduktion. Att cook-chill nu åter föreslås får dem att reagera med stor förvåning.
- Politikerna har redan sagt nej till cook-chill en gång. Många kommuner som infört cook-chill väljer nu att skrota det och vi kan ju bara ta lärdom av grannkommunen Hultsfred, där en enkät visar att 86 procent av kommunens invånare är emot det systemet. Och varför inte ta lärdom av kommuner som är vassare än vi?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om