Ny utbildning ska rädda liv: "Intresset är väldigt stort"

Sedan förra sommaren sponsrar Sparbanksstiftelsen och Vimmerby Sparbank hjärtstartare till det lokala föreningslivet. Nu går man ett steg längre och erbjuder kostnadsfria utbildningar i hjärt- och lungräddning.

Roger Karlsson, längst till höger i bild, till vardags utbildningsansvarig på räddningstjänsten i Vimmerby, instruerade på måndagskvällen några av deltagarna i hur man gör HLR.

Roger Karlsson, längst till höger i bild, till vardags utbildningsansvarig på räddningstjänsten i Vimmerby, instruerade på måndagskvällen några av deltagarna i hur man gör HLR.

Foto: Meijer Media

Vimmerby2024-10-08 18:00

– Satsningen är en förlängning av vårt hjärtstartarprojekt som vi startade förra sommaren. Vi förstod under resans gång att en massa människor känner sig osäkra på att hantera en hjärtstartare och att göra HLR, berättar Claes Roos, ordförande i Sparbanksstiftelsen i Vimmerby.

Därför beslutade man att även bekosta utbildning i hjärt-lungräddning, HLR, och hjärtstartare.

– Intresset är väldigt stort. Det är viktigt när det händer att man känner sig trygg med att hantera en hjärtstartare och HLR i största allmänhet.

Är tanken att Vimmerby, med mycket besökare sommartid, ska bli bäst i Sverige på just hjärtstartare och HLR?

– Det var en bra fråga. Ibland måste man lyfta blicken. Det är en fantastisk tanke att vi skulle kunna bli det men frågan är hur man mäter det. Absolut är det så att vi ska sikta åt det hållet, det tycker jag är något att gå på.

Hur är intresset från föreningarna att få bidrag till hjärtstartare?

– Väldigt bra. Sedan förra sommaren har vi bidragit till 18 hjärtstartare, det kommer att bli fler.

Har ni avslagit några ansökningar?

– Nej, alla föreningar som sökt har uppfyllt kraven och blivit beviljade.

undefined
Claes Roos, ordförande för Sparbanksstiftelsen, lyfter fram sparbanksidén om att återinvestera i bygden.

Ett mål är att även öka tillgängligheten i stadens utkanter, på landsbygd och i kransorter. Ett annat mål är att hjärtstartarna ska vara tillgängliga dygnet runt.

– En del har hittat bra lösningar. En bostadsrättsförening har ett garage olåst där hjärtstartaren är skyddad mot kyla och är tillgänglig.

Sparbanksstiftelsen och Vimmerby Sparbank har inte satt något tak för sin satsning utan ser främst till nyttan. De räknar i år med att lägga cirka 200 000 kronor på hjärtstartare och ytterligare 150 000-200 000 kronor på utbildning.

Första utbildningstillfället hölls i måndags och var ett av 14 inplanerade tillfällen i år med HLR-utbildning. Vid varje tillfälle deltar tolv personer och kursen hålls på brandstationen i Vimmerby. Ytterligare pass planeras nästa år.

Inbjudan har gått ut till Vimmerby Handel och dess medlemmar, kommunens föreningsregister och till bostadsrättsföreningar.

– Det är viktigt och en del av sparbanksidén att banken och stiftelsen månar om kommunen och hembygden och återinvesterar i den. Det känns väldigt gott att jobba med den här typen av verksamhet, fyller Claes Roos i.

Utbildningen hålls av Roger Karlsson, utbildningsansvarig vid räddningstjänsten.

– Kursdeltagarna får en HLR-utbildning på två timmar. Vi följer HLR-rådets riktlinjer och går igenom hjärt-lungräddning, hjärtstartare och luftvägsstopp, säger Roger Karlsson.

Han berättar också att kommunens anställda regelbundet utbildas i HLR.

– Det viktigaste är att man snabbt kommer igång med kompressioner och inblåsningar.

Uthållighet är också av vikt med HLR.

– Vi på räddningstjänsten får aldrig göra bedömningen att det är för sent om vi kommer först till ett hjärtstopp. Vi kör tills läkare säger att det inte är gångbart.

Vad är vanligaste felet man gör med HLR?

– Antingen att man inte trycker ned tillräckligt hårt eller släpper upp för kort så att det inte blir någon bra effekt. På utbildningen har vi digitala dockor så att man ser om man gör rätt eller fel, berättar Roger Karlsson.

HLR och hjärtstartare

HLR står för hjärt-lungräddning.

Ett sätt att komma ihåg HLR är att tänka 30-2-mitt-på. Det betyder 30 kompressioner mitt på bröstet, 5-6 centimeter djupa, följda av två inblåsningar. Det är av synnerlig vikt att fortsätta med HLR även om inga livstecken syns, människor har räddats tack vare envishet från de som utför HLR.

När någon drabbas av hjärtstopp ring alltid 112 och sätt på högtalaren. SOS-personal kan då ge dig stöd med hur du ska agera.

HLR ska ges i väntan på hjärtstartare. En hjärtstartare analyserar och ger instruktioner om vad som ska göras. Fortsätt tills ambulanspersonalen kan ta över.

I Sverige inträffar ungefär 6 000 hjärtstopp varje år.

Hjärtstartarregistret, med en förteckning över registrerade hjärtstartare i Sverige, deras position och tillgänglighet, startades på initiativ av frivilliga försvarsorganisationen Civilförsvarsförbundet 2009 men drivs numera helt av Svenska HLR-rådet. HLR-rådet tar fram riktlinjer och anvisningar för HLR.

Den som utbildat sig i HLR kan även ansluta sig till SMS-livräddare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!