Satsar på att stötta lokala handlare

Ny satsning ska hjälpa lokala handlare att få en bättre lönsamhet. "Ofta jobbar de långa dagar och det är inte alltid de kan ta ut en skälig lön. Nu med energipriserna och att människor håller hårdare i plånboken så blir tillvaron väldigt ansträngd", berättar Ann Sellbrink på Coompanion Kalmar län.

"Jag tror att många känner sig ensamma när man sitter uppe på kvällen, kollar på siffrorna och undrar hur det ska gå ihop. Det har visat sig på andra ställen att det är väldigt uppskattat att få ett forum för att träffa sina kollegor", berättar Ann Sellbrink som är projektledare för satsningen ”Lokal serviceutveckling – för ökad service på landsbygden".

"Jag tror att många känner sig ensamma när man sitter uppe på kvällen, kollar på siffrorna och undrar hur det ska gå ihop. Det har visat sig på andra ställen att det är väldigt uppskattat att få ett forum för att träffa sina kollegor", berättar Ann Sellbrink som är projektledare för satsningen ”Lokal serviceutveckling – för ökad service på landsbygden".

Foto: Elin Elmström/Pressbild

Vimmerby2023-02-03 17:20

Satsningen ”Lokal serviceutveckling – för ökad service på landsbygden” innebär att lanthandlare och gårdsbutiker kommer erbjudas rådgivning och stöd. Till exempel för att hitta nya former av service, förbättra lönsamhet och skapa ett större nätverk. 

– Vi räknar alla livsmedelsbutiker och gårdsbutiker utanför tätort. Så allt från Södra Vi till Storebro och Virserum. De har en tuff tillvaro, berättar projektledare Ann Sellbrink. 

undefined
"Vi märker att fler behöver handla eller så behöver butikerna ha ett sätt att minska sina kostnader. Det vi vill är att servicen på landsbygden ska kunna finnas kvar. Ser man på statistiken är det många serviceställen som läggs ner, och de som blir kvar är ofta de stora i tättorterna", säger Ann Sellbrink.

Projektet startar i mars 2023 och pågår under två år i norra Kalmar län. Bland annat i Vimmerby, Hultsfred och Västerviks kommun. Finansierar gör Kustlandet och Astrid Lindgrens Hembygd.

– Vi delar på summan och går in med drygt 600 000 kronor var, berättar Caroline Wittrin, verksamhetsledare för Astrid Lindgrens hembygd.

– Vi hoppas att det här är en satsning som ska främja en livskraftig landsbygd. Service är viktigt för mycket, att folk ska vilja bo kvar och kunna ha ett bra liv på landsbygden. Butiken är en viktigt träffpunkt. Så det är självklart att man ska försöka stötta de lokala handlarna så att de känner sig sedda och får rätt förutsättningar för att driva sin verksamhet. 

undefined
"Vi är en organisation som jobbar med landsbygdsutveckling. Det här är en ansökan som skickats till oss och vi tycker att det är ett väldigt gott syfte. Det finns ett behov att stötta lokala handlare för de står för en väldigt viktigt service i mindre orter", menar Caroline Wittrin, verksamhetsledare för Astrid Lindgrens hembygd.

Ann Sellbrink poängterar att stödet till handlarna inte är ekonomiskt. 

– Det här handlar inte om att vi ger pengar. Med det vi märker är att det är viktigt att få någon att bolla med. Så en del i satsningen är att vi kommer göra intervjuer. Höra vad som är framgångsfaktorerna och bekymren och utifrån det anordna nätverksträffar. 

Hur stort är behovet här lokalt?

– Det vi märker är att när serviceföretagen upptäcker att vi finns så har vi en rätt tätt kontakt. När du jobbar långa dagar och sällan tar ledigt så är det svårt att få tid till att själv sitta ner och utveckla, säger Sellbrink.

undefined
"Tittar man på vad som är viktigt för att folk ska vilja flytta till en ort, och för att den ska upplevas levande, så är butiken jätteviktig", säger Ann Sellbrink.

Satsningen riktar sig både till de som redan är handlare och för de som vill starta. 

– Det senaste året har jag också varit i kontakt med många föreningar och byalag som vill ha en butik och funderar på om de kan göra det själva. 

Finns det några i Vimmerby och Hultsfred?

– Våra rådgivningar är konfidentiella så jag kan inte säga det. Men vi har kontakt med olika servicegivare i alla kommuner. Det behöver inte vara att man vill starta utan att man behöver hjälp för att inte lägga ner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!