Vimmerby och Hultsfred växer under julhelgen

Hemvändare får befolkningsmängden att kraftigt öka under julen. " Det är alltid härligt att vara tillbaka", berättar hemvändare Sofia Borsjö i Vimmerby.

Hemvändare gör att befolkningsmängden i Vimmerby och Hultsfred ökar under julhelgen. Här är Lisa Lönnehed och Sofia Borsjö.

Hemvändare gör att befolkningsmängden i Vimmerby och Hultsfred ökar under julhelgen. Här är Lisa Lönnehed och Sofia Borsjö.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2022-12-23 16:30

Kring julhelgen rör sig stora delar av landets befolkning åt olika håll. En trend som hållit i sig de senaste åren är att många väljer att lämna storstäderna för att resa mot mer glesbefolkade områden. 

Mitt i julruschen befinner sig 29-åriga Lisa Lönnehed. Hon kommer från början från Hultsfred men bor numera i Stockholm.

–Det känns fint att vara tillbaka, jag är inte hemma här jätteofta. Jag firar jul med familjen och ikväll (fredag) ska vi lacka paket och göra lite julgodis och så, säger hon. 

undefined
"Det känns fint att vara tillbaka", säger hemvändaren Lisa Lönnehed.

Under julen 2021 ökade befolkningen i Vimmerby kommun tillfälligt med hela 23 procent, medan befolkningen i Hultsfred ökade med 19 procent. Det i jämförelse med antalet människor som befann sig i kommunerna under oktober och november samma år, enligt ny statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Kartläggningen har gjorts genom att följa positionsdata från mobilnätet för att se hur människor har rört sig, och koppla samman det med SCB:s befolkningsstatistik. 

En anledning till den procentuella ökningen under storhelgen är så kallade hemvändare, som under resten av året håller till på annan ort, men är tillbaka i staden för att umgås med familj och vänner.

undefined
Sofia Borsjö, som bott i Stockholm sedan 1998, tycker att det är härligt att vara tillbaka. Nu är siktet inställt på ett traditionsenligt julfirande tillsammans med familjen.

På stan finns också Sofia Borsjö, som bor i Stockholm sedan drygt 20 år tillbaka. 

– Det är alltid härligt att vara tillbaka i Vimmerby. Vi firar jul hos lillasyster och det blir traditionsenligt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!