Giftiga metaller kan finnas i tamponger: "Blir på riktigt rädd"

Nya forskningsresultat visar på gifter i samtliga undersökta tamponger från populära märken som säljs i Europa och Sverige. Vi gjorde en koll bland folk på stan i Vimmerby för att höra hur de ser på studien.

Det kan finnas giftiga metaller såsom bly, arsenik och kadmium i mensskyddet du använder varje månad - iallafall om du föredrar tamponger. Enligt en ny studie ledd av forskare från University of California, Berkley, innehöll nämligen samtliga 30 undersökta tamponger från 14 populära märken tungmetaller.

Det kan finnas giftiga metaller såsom bly, arsenik och kadmium i mensskyddet du använder varje månad - iallafall om du föredrar tamponger. Enligt en ny studie ledd av forskare från University of California, Berkley, innehöll nämligen samtliga 30 undersökta tamponger från 14 populära märken tungmetaller.

Foto: Jessica Gow/TT

Vimmerby2024-07-21 16:00

Ungefär halva Sveriges befolkning använder mensskydd cirka en gång i månaden under sin reproduktiva ålder och nästan varannan tjej i åldern 16-21 år använder främst tamponger, enligt mensen.se.

I en ny studie ledd av forskare från University of California, Berkeley, framgår nu att det kan finnas flera giftiga metaller i det populära mensskyddet. Alla tamponger som forskarna undersökte innehöll nämligen giftiga metaller såsom bly, arsenik och kadmium. 

Vimmerby Tidning pratade mensskydd och eventuella risker med farmaceuten Camilla Fransson på Apoteket Hjärtat Vimmerby:

– Personligen skulle jag vara väldigt försiktig med att använda produkter som kan innehålla den typen av gifter. Bly är till exempel en sådan metall som ackumuleras, alltså ökar i mängd, när vi får in den i kroppen. Jag vet inte hur det ser ut med innehållet i bindor men det är iallafall en produkt som vi använder utanför kroppen och inte för in i nära kontakt med slemhinnor, säger Camilla Fransson.

Har du några tips eller råd till konsumenter som använder mensskydd varje månad?

– Jag skulle som sagt vara försiktig med att använda produkter som kan innehålla metaller, kemikalier och hormonstörande ämnen överhuvudtaget. Jag har dock uppfattningen om att dagens unga tjejer är väldigt pålästa och kritiska som konsumenter och hoppas att de ställer krav och väljer bort produkter som inte är säkra för deras hälsa.

undefined
Farmaceuten Camilla Fransson på Apoteket Hjärtat i Vimmerby har en stark tilltro till att konsumenterna agerar på den nya informationen: "Jag har uppfattningen om att dagens unga tjejer är väldigt pålästa och kritiska som konsumenter och hoppas att de ställer krav och väljer bort produkter som inte är säkra för deras hälsa", säger hon.

Nere på stan i Vimmerby träffar vi flera kvinnor för att se vad de tänker om de nya studieresultaten:

– Jag blir på riktigt rädd, jag har förstått att det gömmer sig giftiga ämnen i massor av olika produkter men jag hade faktiskt aldrig gissat på att det skulle finnas i tamponger, det är ju helt sjukt, säger Isa Tell.

Isa Tell sitter på en bänk och väntar in sitt barn som leker på lekplatsen på torget.

– Jag har redan barn men man hör ju så mycket om att IVF ökar och att fler och fler får problem med att skaffa barn och det är klart att man börjar fundera på om det här är sånt som kan påverka och bidra till dom siffrorna.

Kommer detta att påverka vilka produkter du kommer att använda framöver?

– Ja absolut, jag är mån om min hälsa och vill inte använda produkter som kan skada mig. Jag antar att det får bli menskopp nu framöver, även om jag alltid tyckt att tamponger varit bekvämt men det vill jag såklart inte använda om det innehåller ämnen som är giftiga. Det är bra att informationen sprids så att vi kvinnor kan få ta ställning till det här. Om någon vill göra pengar så verkar det ju finnas en lucka i marknaden nu och jag hoppas att vi kommer att få se gift- och kemikaliefria tamponger på marknaden framöver.

Marianne Kanderfelt har hört om studien men känner sig lättad över att hon inte längre behöver fundera på dom bitarna:

– Den tiden är förbi för mig så jag behöver inte fundera kring mensskydd längre. Jag saknar det inte för fem öre, mensen kom alltid vid fel tillfälle. Men eftersom att mens är en återkommande företeelse för oss kvinnor så behöver vi såklart få tillgång till enkla och bekväma produkter som framförallt inte är farliga för oss.

undefined
Marianne Kandefelt behöver inte fundera på mensskydd längre och tycker att det är skönt att ha den tiden bakom sig. "Men eftersom att mens är en återkommande företeelse för oss kvinnor så behöver vi såklart få tillgång till enkla och bekväma produkter som framförallt inte är farliga för oss", säger hon.

Vi möter även Klara Lindblom och Sara Petersson som också nåtts av informationen från studien:

– Nej men produkter som innehåller giftiga ämnen borde ju inte få säljas, säger Sara Petersson.

– Tyvärr tror jag att den här typen av problem kan hamna i skymundan just för att det är produkter riktade till kvinnor. Det känns inte som att det forskas så mycket eller undersöks alls på samma sätt som andra typer av produkter gör, säger Klara Lindblom.

Både Sara och Klara menar dock på att det är bra att det finns alternativ på marknaden vilket gör att vi konsumenter kan välja bort produkter som vi inte vill använda.

– Nej, jag vill inte fortsätta med tamponger efter den informationen, säger Sara Petersson.

undefined
Sara Petersson och Klara Lindblom har nåtts av informationen och tycker inte att produkter som innehåller giftiga ämnen borde få säljas på marknaden.

Inne på Vimmerbys bokhandel träffar vi Emma Harrysson-Karlsson som ännu inte nåtts av information i studien:

– Nej, det har jag inte hört något om. Generellt så är jag inte så lättskrämd så jag blir inte så rädd för det men jag kan egentligen inte uttala mig eftersom att jag inte hört mer om det, säger hon.

Vimmerby Tidning har varit i kontakt med barnmorska på mödrahälsovården i Vimmerby och överläkare vid kvinnokliniken i Västervik som uppger att de inte har någon information att ge kring eventuella risker eller nya förhållningssätt kopplade till studien.

Giftiga metaller

Bly – redan vid mycket låga doser är bly giftigt för människor och andra organismer. Bly kan bland annat ge skador på nervsystemet och hjärnan och påverka inlärningsförmågan.

Arsenik –  är ett välkänt gift som kan ge mycket allvarliga miljö- och hälsoeffekter. Ämnet är cancerframkallande och långvarig exponering kan bland annat ge upphov till tumörer. Andra hälsoeffekter är hjärt- och kärlsjukdomar, leverskada och hosta.

Kadmium –  är ett hormonstörande ämne som kan lagras och stanna kvar i kroppen under lång tid, särskilt i njurarna vilket kan påverka njurfunktionen. Kadmium är även cancerframkallande och även vid låga exponeringsnivåer kan ämnet bidra till benskörhet och skelettfrakturer.

Som för alla metaller och kemikalier är foster och barn särskilt känsliga för ämnena som på olika sätt kan påverka den växande hjärnan.

Källa: ww.naturvårdsverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!