Fler elever väljer säkrare väg till ett jobb

Antalet nya elever ökade med ett tiotal när höstterminen började. Allt fler gymnasieelever väljer också någon av de yrkesutbildningar som ofta är en säker väg till ett jobb direkt efter gymnasiet.

Några fler började gymnasiet i Vimmerby än de 141 som antogs i våras. Tendens är också att allt fler väljer yrkesförberedande program. "Det är glädjande, många företag skriker efter arbetskraft" säger Marie Nicholson (M).

Några fler började gymnasiet i Vimmerby än de 141 som antogs i våras. Tendens är också att allt fler väljer yrkesförberedande program. "Det är glädjande, många företag skriker efter arbetskraft" säger Marie Nicholson (M).

Foto: Ida Carlwe / Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-08-24 17:00
undefined
Marie Nicholson (M) är vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Både på industriprogrammet och på restaurang- och livsmedel är det fler nybörjare än på flera år.

– Det är tio respektive elva och det är mycket positivt och det får fler än näringslivet att jubla, säger Marie Nicholson (M) vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Både industrin och restaurangbranschen skriker efter personal och har så gjort länge, därför är det extra roligt att det är klart fler sökande dit, säger hon.

Naturvetenskapliga programmet sticker ut åt andra hållet.

– Där har vi tolv elever, det brukar vara klart fler.

undefined
154 elever började i ettan på Vimmerby gymnasium i veckan. 29 av dem är från andra kommuner än Vimmerby. Samtidigt har 54 Vimmerbyelever valt en utbildning i annan kommun.

När höstterminen startade i veckan började 154 elever på gymnasiet i Vimmerby. Det är drygt dussinet fler än vid antagningen i våras. 

29 elever kommer från andra kommuner. Samtidigt har 54 elever från Vimmerby valt gymnasium i andra kommuner.

– Det är främst Hultsfred där ekonomi, barn- och fritid och transport lockar, säger Marie Nicholson.

Fem elever har valt naturbruksgymnasium.

– Det är ganska dyra utbildningar, men samtidigt behöver vår skogsnäring kompetens, så det är en kostnad värd att ta, säger Marie Nicholson.

Även på vuxenutbildningen syns en trend för ökat intresse för yrkesutbildningar.

– Vi har fullt på vård- och omsorgsutbildningen och det är kö in till den. Det är mycket bra för där har vi också ett stort behov av arbetskraft, säger Marie Nicholson.

Utbildningen har 15 platser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!