Ny topptjänst för bankchef i Vimmerby

Marie-Louise Mobelius har fått en ny topptjänst inom Handelsbanken. Nu är hon chef för kontoren i Vimmerby, Västervik och Oskarshamn.

Sedan ett par månader tillbaka är Marie-Louise Mobelius chef för Handelsbankens kontor i Vimmerby, Västervik och Oskarshamn.

Sedan ett par månader tillbaka är Marie-Louise Mobelius chef för Handelsbankens kontor i Vimmerby, Västervik och Oskarshamn.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2023-01-12 15:52

– Det känns jättebra och spännande. Det blir förstås en utmaning att vara chef för flera kontor, men det är någonting som jag verkligen ser fram mot, säger Marie-Louise Mobelius.

Den 52-åriga Hultsfredsbon (bor strax utanför Järnforsen) är ett välkänt namn i bankkretsar. Genom åren har hon haft flera olika topptjänster.

2019 blev Mobelius chef för Handelsbankens kontor i Vimmerby. Och nu utökas ansvarsområdet.

– Den här förändringen är en del av Handelsbankens omorganisation, som har pågått sedan 2020. Det har gjorts en länsindelning där Vimmerby, Västervik och Oskarshamn ingår i "norra Kalmar län". Syftet är att säkra kompetensförsörjningen. Jag kommer att ha en organisatorisk tjänst, där jag ska se till att det finns den kompetensen som behövs.

Kommer kunderna i Vimmerby att märka någon skillnad?

– Nej, inte mer än att jag kommer ha en annan roll. Vi blir fortsatt tre på kontoret i Vimmerby, samtidigt som det tillförs kompetens på företagssidan via samarbetet med Västervik och Oskarshamn. Det innebär bland annat att vi får en större täckning vid sjukdomar och ledighet. För oss är det ett sätt att kunna ha kvar våra lokala kontor, vilket självklart känns bra. Målsättningen är att det även ska bli en förbättring för våra kunder.

Totalt väntas det jobba 12-14 personer på de tre olika bankkontoren i norra Kalmar län, när hela omorganisationen är genomförd.

Det har varit ett turbulent år med stora svängningar på börsen, hög inflation och stigande räntor. Hur märker ni på Handelsbanken det?

– Vi märker en avmattning på bostadssidan. Att köpa nytt eller byta bostad är inte lika vanligt längre. Det har också skett en minskning av renoveringslånen. Det är inte alls den boomen som det var under pandemin.

– Nu är det mycket mer rådgivning kring befintliga lån. Om man ska binda lånen eller köra rörligt.

Är folk oroliga över sin ekonomi?

– Det är klart att alla som har lån påverkas av världsläget, oavsett om man har bundet eller rörligt. Förr eller senare ska lånen skrivas om. Sedan har ju mycket annat också blivit dyrare – som energi, bränsle och mat. Utrymmet i plånböckerna har blivit mindre. Så är det. Men jag upplever ändå att våra kunder har klarat det bra, säger Marie-Louise Mobelius.

Vad gäller bolån så hanteras inte de frågorna på Handelsbankens kontor i Vimmerby längre.

– Där skedde det en förändring i september. Numera är det våra särskilda bolånegrupper som sköter det. Anledningen är att kunden ofta vill ha ett snabbt lånelöfte och då handläggs det direkt i Kalmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!