Det handlar om en tre terminer lång utbildning till vårdbiträde, som nu blir en formell yrkestitel inom vård- och omsorgsyrket. Utbildningen startar i augusti och har 15 platser.
Tidigare har outbildad personal benämnts som vårdbiträde men nu ska den titeln alltså tillhöra personal med en kortare utbildning. Den ordinarie undersköterskeutbildningen kommer också finnas kvar som ett alternativ.
Under tisdagen fanns Vimmerby Lärcenters studie- och yrkesvägledare Rebecka Fredriksson på plats på vård- och omsorgsboendet Vimarhaga-Borghaga i Vimmerby för att informera personalen om den nya utbildningen.
– Vi hoppas att den ska kännas som ett möjligt alternativ för de som redan arbetar i vården men vill höja sin kompetens. Man kanske inte vill söka den vanliga undersköterskeutbildningen av olika anledningar och då finns det här alternativet.
Mariam Rahmani och Jamila Mohamed Jamal jobbar på vård- och omsorgsboendet Vimarhaga-Borghaga i Vimmerby. Ingen av dem har vårdutbildning men Mariam har fått fast anställning och Jamila är på god väg att bli inlasad. De ser båda att det skulle finnas fördelar med att utbilda sig.
– Man skulle förstå mycket mer i jobbet, och förhoppningsvis också få lite högre lön, säger Jamila Mohamed Jamal.
Vad blir skillnaden mellan undersköterska och vårdbiträde?
– I själva utbildningen är skillnaden att man inte läser lika många poäng till vårdbiträde, det är tre terminer på halvtid och alla fördjupningskurser är borta. Det är alltså en kortare utbildning, vilket kan vara lite mer hanterbart för de som vill jobba samtidigt. I själva arbetet ska rollerna bli mer tydliga. Det kan till exempel handla om att endast undersköterskor ska ha rollen som fast omsorgskontakt i hemtjänsten, säger Rebecka Fredriksson.
Den som önskar kan bygga på sin utbildning i efterhand och bli undersköterska.
Undersköterska är också på väg att bli en skyddad yrkestitel, och man kommer att arbeta för att det ska bli mer skillnad mellan de olika vårdtitlarna: Outbildad personal, vårdbiträde, undersköterska och specialistundersköterska.
– Vi vet att det är många outbildade som jobbar inom vård- och omsorg i kommunen, men intresset för undersköterskeutbildningen var lite svagt i höstas. Av den anledningen behövde vi på Lärcenter fundera ett varv till hur vi skulle kunna locka in de som kanske är tveksamma.