Nya ägaren till Eken: Kan byggas om eller rivas

I flera år har det stått tomt. Men nu är det tidigare äldreboendet Eken i Vimmerby, sålt. Den nya ägaren har ännu inte beslutat om fastigheten ska byggas om eller rivas.

Fastigheten har länge stått utan tillsyn och förfallit. Nu avser den nya ägaren att utveckla den för någon form av bostäder.

Fastigheten har länge stått utan tillsyn och förfallit. Nu avser den nya ägaren att utveckla den för någon form av bostäder.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-11-11 14:29

Ny ägare är Samhällsbyggnadsbolaget SBB Norden AB.

– Vimmerby är hett så det är klart att vi vill etablera oss och utveckla vår verksamhet där, säger Ola Svensson, chef för Region Syd inom SBB när han bekräftar för Vimmerby Tidning att affären är klar.

Vad SBB betalat för fastigheten vill han inte säga något om.

– Priset behåller vi för oss själva.

Bolaget har nyligen tillträtt som ny ägare och den närmaste åtgärden blir att säkra tillsynen över fastigheten.

– Vi vill säkra fastigheten och se till att det inte är ett tillhåll och så.

Eken var kommunalt äldreboende i 40– talet år, men har stått tom sedan kommunen flyttade ut 2015 när nya Boirghaga och Vimarhaga var klara för inflyttning. 
Kommunen hade då redan sålt Eken till lokala bolaget Guldbjörnen som hade för avsikt att starta privat vårdboende i fastigheten, men det blev aldrig av. Istället såldes fastigheten vidare.

I februari fjol försattes dåvarande ägaren Agnig Xani AB i konkurs innan en planerad renovering av Eken hade satts i verket. Sedan dess har konkursförvaltare och fastighetsmäklare försökt att sälja fastigheten. Intressenter har inte saknats, men det har dragit ut på tiden, tills nu.

Dan Edlund har jobbat med försäljningen på uppdrag av konkursförvaltaren.

– I början var det svårt att få igång något intresse, men sen har det lossnat. De intressenter som varit med på slutet är samtliga stora etablerade fastighetsbolag med stor kapacitet och de har nog fått uppå ögonen för det bra läget som fastigheten har i Vimmerby, jag tror att det i första hand är läget som gör den här affären intressant, så nu kan det nog bli något bra, säger han.

SBB bildades 2016 och har ett marknadsvärd på 80 miljarder kronor och äger samhällsfastigheter och hyresrätter i hela Sverige och har även verksamhet i Danmark och Norge.

Vad har ni för planer för Eken?

– Först vill vi ta en dialog med Vimmerby kommun för att höra efter vad de kan ha för behov. Annars är vår avsikt att utveckla fastigheten för bostäder. Det kan vara helt vanliga privata bostäder eller LSS-boende. Det får vi se, säger Ola Svensson.

Avser ni att renovera och bygga om eller kan det bli aktuellt att riva byggnaden?

– Det har vi inte tagit något beslut om, så båda scenariorna är aktuella, säger Svensson.

Vad har ni för tidsplan?

– Det rör sig om ett till fem år.

Det tidigare kommunala vård- och omsorgsboendet Eken i Vimmerby som stått tomt sen den senaste ägaren gått i konkurs är nu sålt.
Det tidigare kommunala vård- och omsorgsboendet Eken i Vimmerby som stått tomt sen den senaste ägaren gått i konkurs är nu sålt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!