Nya beskedet: Så blir undervisningen på högstadiet

Högstadieeleverna i Vimmerby kommer delvis fortsätta sin undervisning på distans. Det beslutet har skolornas rektorer tagits efter en ny dialog med regionens smittskyddläkare på tisdagen.

AL-skolan i Vimmerby.

AL-skolan i Vimmerby.

Foto: Rebecca Forsgren

Vimmerby2021-01-19 16:56

Grundprincipen är att en årskurs i taget kommer ha lektioner på skolan, medan övriga två årskurser deltar i undervisningen hemifrån.

– Det gör att eleverna är på plats i skolan var tredje vecka, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Den nya ordningen gäller från och med måndag den 25 januari och fram till sportlovet och ersätter den distansundervisning som samtliga klasser på de båda högstadieskolorna AL-skolan och Vimarskolan haft sedan vårterminen började förra veckan.

Då låg det helt i linje med smittskyddsläkarens rekommendation för hela länet. Så blir det inte nu.

– Vi förstår att den rekommendationen inte förlängs, men eftersom smittspridningen fortfarande är ansträngd i Vimmerby kommun totalt sett tar vi ändå det här beslutet och behåller en viss del på distans. Andra kommuner kommer säkert att fatta andra beslut, säger Ola Karlsson. 

Hur ser smittspridningen ut i skolorna just nu?

– Det är svårt att säga, vi hade en hel del smittspridning på gymnasiet och högstadierna under senare delen av höstterminen. Därför införde vi distansundervisning. Nu får vi in väldigt lite information om nya fall. Men det kan finnas ett stort mörkertal i och med att vi inte vet om man sjukanmäler sig i samma utsträckning, säger han.

Den växelvisa distansundervisningen på högstadierna sträcker sig fram till sportlovet.

–  Därefter hoppas vi att situationen är annorlunda så att elever kan återvända till skolan fullt ut, för även om distansundervisningen fungerar över förväntan, är det mycket annat som det sociala samspelet som påverkar elever och undervisning på plats är det klar bästa, säger Ola Karlsson.

Gymnasiet berörs inte av tisdagsens beslut.

–  Nej, där väntas ett nytt besked från regeringen på torsdag, så det ligger inte i våra händer.

Ola Karlsson är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Vimmerby kommun.
Ola Karlsson är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Vimmerby kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!