Beslut om regler för mutor och representation med sprit

Tacka nej till att bli bjuden på lunch av en leverantör och huvudregeln är att all kommunal representation ska vara alkoholfri.

Fullmäktige ska fatta beslut om samlade bestämmelser för bland annat representation och mutor. Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll säger att kommunens företrädare är "väldigt återhållsamma" och att en part tyckte var konstigt när han och kommundirektören en gång tackade nej till att låta sig bjudas på lunch.

Fullmäktige ska fatta beslut om samlade bestämmelser för bland annat representation och mutor. Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll säger att kommunens företrädare är "väldigt återhållsamma" och att en part tyckte var konstigt när han och kommundirektören en gång tackade nej till att låta sig bjudas på lunch.

Foto: Arkiv Jimmy Karlsson / Fredrik Sandberg TT-Bild

Vimmerby2021-08-31 06:00

Det är några av kärnpunkterna i de regler för representation och gåvor och för mutor och andra otillbörliga förmåner som läggs fram för beslut i kommunfullmäktige nästa vecka.

– Det är ingen skärpning av reglerna, de har varit strikta från början, utan mera att det ska vara tydligt och transperent genom att vi samlar det i två dokument. Tidigare har det varit mera spritt, säger Jacob Käll (C) ordförande i kommunstyrelsen som tagit initiativet till att se över de kommunala bestämmelserna.

Han tar representation med alkohol som ett exempel.

– Det har reglerats i delegationsordningen och i kommunen är det kommundirektören och kommunstyrelsens ordförande och fullmäktiges presidium som kan besluta om undantag från huvudregeln att all representation ska vara alkoholfri, säger han.

Hur ofta tas det beslut om undantag från grundregeln?

– Jag har inte tagit något sånt beslut om det under min tid på det här uppdraget (Ett år och åtta månader. Reds. anm.) och vad jag vet har ingen av de andra heller beslutat om det under tiden, säger Jacob Käll.

I de kommunala bolagen är det vd som har rätt att fatta beslut om undantag för representation med alkohol.

Närstående till förtroendevald eller till anställd får endast delta efter särskilt beslut.

Policydokumenten beskriver också att trivselpengar som avsatts inte får användas till alkohol och de får heller inte delas ut som kontanter eller gå till presentkort. De ska gå till gemensamma aktiviteter för hela personalgrupper. 

I reglerna för mutor betonas bland annat att förtroendevalda och anställda ska vara mycket försiktiga med att ta emot gåvor av olika slag, även sånt som tillsynes inte har något större värde för givaren, men som för den skull kan vara personligt värdefull för mottagaren.

Reglerna är särskilt tydliga när det gäller att bjuden på något av en leverantör eller i samband med en upphandling. Reglerna avråder från att låta sig bjudas på lunch av leverantör och i samband med upphandlingar är det aldrig tillåtet att låta sig bjudas på någonting oavsett vill roll vederbörande har i processen.

Har du själv fått något erbjudande som du känt kan vara en misstänkt muta?

– Nej det kan jag inte säga att jag har. Men jag kan berätta att vid ett tillfälle när jag och kommundirektören träffade en extern part tackade vi nej till at bli bjudna på lunch och det uppfattades som mycket konstigt, säger Jacob Käll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!