Trots ciderns popularitet och status som dryck saknas en formell definition av den. Förutom att alkoholhalten kan variera kraftigt skiljer sig även andelen fruktjuice åt, och nu vill EU införa en gemensam standard. I ett förslag som presenterades i december föreslås en lägsta juicehalt av äpple eller päron på 50 procent.
Detta skulle leda till trubbel för den industriella ciderbranschen, som vanligtvis bara använder 15 procent juice, rapporterar Nyhetsbyrån TT utifrån den europeiska nyhetssajten Euractiv.
– EU är ju en gemensam sammanslagning men bakgrunden till det hela är ju att vissa länder jobbar för att säkra sina egna marknader här, det är främst Spanien och Frankrike som vill införa en helt annat typ av cider än vi har i övriga Europa, säger Åbro Bryggeriers vd Henrik Dunge till Vimmerby Tidning.
Rekorderlig Cider tillverkas sedan 1999 av Åbro Bryggeri och om EU:s förslag blir verklighet kommer man inte få kalla sina produkter för cider längre. Att öka andelen juice för att matcha reglerna skulle förändra dem i grunden, menar vd:n.
– Nej, man kan knappt dricka en sådan produkt, det smakar helt annorlunda. Vi håller på med Tullverket och bryggarföreningar i övriga Europa. Det är en liten klick som vill genomföra det här, som fått lite för höga röster. Går det igenom så förhindras vi från att sälja delar av vårt sortiment inom EU men vår största marknad är den Engelska och där har man fortfarande en annan syn på det, säger han.
Sverige exporterar 75 procent av sin årliga ciderproduktion – 100 miljoner liter – vilket står för en tredjedel av all EU:s ciderexport och även Danmarks export har ökat senaste åren.
– Vi måste i så fall anpassa oss för den spanska marknaden, och övriga marknader, på något sätt. Det är bara att kämpa på, men det är lite typiskt EU att försöka begränsa allting, säger Henrik Dunge.
Kan det bli aktuellt att byta namn på era produkter?
– Om allting som heter cider ska ha en juicehalt på 50 procent kommer vi inte kunna kalla våra produkter för cider längre, utan då får vi ju kalla dem för någonting annat.