Nya direktören vill få ordning på Itsam

Itsam har inte följt lagen om offentlig upphandling. Nu väntar helt nya rutiner för kommunalförbundet. - Att få igång en bra upphandlingsorganisation är en av de viktigaste utmaningarna framöver, säger den nya förbundsdirektören Susanne Korduner.

Ska inte hända igen. Nya förbundsdirektören Susanne Korduner ser nya upphandlingsrutiner som en av huvuduppgifterna i arbetet med att förändra kommunalförbundet Itsam.

Ska inte hända igen. Nya förbundsdirektören Susanne Korduner ser nya upphandlingsrutiner som en av huvuduppgifterna i arbetet med att förändra kommunalförbundet Itsam.

Foto:

Vimmerby2014-01-18 05:06


I går rapporterade vår tidning om Itsams bristande rutiner gällande lagen om offentlig upphandling (LOU). Våra beräkningar visar att Itsam antingen inte har upphandlat eller saknar dokumentation från upphandlingar för upphandlingspliktigade inköp för totalt drygt 23 miljoner kronor.
- Det var inget nytt under solen för mig, jag vet att vi har en hel del att ta tag i. Redan i höstas, innan jag inledde mitt uppdrag, började vi titta på upphandlingsbiten och det är mitt uppdrag att se till att vi följer LOU. Kommuner har haft problem att följa de nya upphandlingsreglerna, men jag har jobbat mycket med den frågan i mitt länsstyrelseuppdrag och vet hur viktigt det är.
Kan kommunerna vara säkra på att man inte har slösat med skattemedel?
- Ja. Kommunerna har inte förlorat på det här och Alberto (Necovski, före detta vd) var en duktig förhandlare. Det har inte försvunnit skattepengar i onödan och min spekulation är att man har ringt och ställt företag mot varandra. Men man har inte dokumenterat det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om