– Vad ska vi göra med ett sånt material? Vi vet att problemet finns, det får vi ständigt rapporter om. Det behövs folk på plats, vakter eller polis, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, som nyligen beslutade att avsätta 50 000 kronor till de bilträffar och work shops som ordnats med bilburna ungdomar.
– Spontant känns det som det haft effekt, men det kommer en utvärdering, jag lovar. Vi har i alla fall fått kontakt med flera ungdomar och det är viktigt. Vi måste bygga en relation till ungdomar för att lösa problemet i grunden, säger hon.
Kommunen har tillsammans med bland annat polisen länge arbetat med "Motorburen problematik", som punkten rubricerades i kommunstyrelsens ärendelista i förra veckan.
– Det vore trevligt om vi hade avskaffat problemet, men det är inte lätt, säger Marie Nicholson.
Hittills tycks den mest märkbara effekten vara att bilkörningen flyttats vart efter åtgärder och begränsningar satts in på tidigare platser.
– Vi har gjort punktinsatser och vi jobbar nu med ishallsparkeringen. Vi undersöker också möjligheten att asfaltera någonstans där ungdomarna inte stör. Så har Grums kommun gjort, säger hon.
Har övervakningskameror diskuterats?
– Nej, inte kameror. Men ordningsvakter, fast det är inte möjligt i dag. Först måste benämningen ändras från parkering till allmän plats. Först därefter kan vi se hur ordningsvakter kan användas och vad de får göra.