Nya drömderbyn kan bli verklighet för Vimmerby

Förbundet överväger flytta Tranås AIF till södra serien: "En prioriterad fråga för oss"

RIVALER. Mycket talar för att Vimmerby och Tranås återigen kommer att hamna i samma serie. Foto: Magnus Strömsten

RIVALER. Mycket talar för att Vimmerby och Tranås återigen kommer att hamna i samma serie. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Vimmerby2016-04-08 09:27


Nästa säsong går Vimmerby Hockey miste om derbymatcherna mot numer allsvenska Västerviks IK. Men i stället kan man få tillbaka de heta mötena mot rivalen Tranås AIF. Mycket talar nämligen för att de båda lagen kommer placeras tillsammans i den södra HockeyEttan.

Svenska Hockeyförbundet har ett delikat jobb framför sig när serieindelningen för de fyra HockeyEttan-serierna ska göras. Den norra serien är isolerad och redan spikad, men sedan är det knepigare.

Inte nog med att man har geografiska aspekter att ta hänsyn till när man ska presentera sitt förslag runt det kommande månadsskiftet. Därefter kan man sedan få börja pussla om allting om förbundets licensnämnd kommer fram till att det finns allsvenska klubbar eller klubbar i HockeyEttan som inte fyller krav för att få spela i sin serie. Licensnämnden beräknas inte vara klar med sitt jobb förrän i mitten av maj och därefter har lagen möjlighet att överklaga, så det kan dra ut ytterligare på tiden.

- Säg att ett lag från Mellansverige eller från norra delen av landet vägras spel i HockeyAllsvenskan och flyttas ner i ettan. Då är det Troja-Ljungby som står på tur att flyttas upp, vilket gör att det blir en plats ledig i söder. Då är det bara att börja om, säger Stig Andersson som är Svenska Ishockeyförbundets koordinator av HockeyEttan.

En annan parameter man tar hänsyn till är möjlighet för lag att få "heta" matcher och att lag inte ska hamna i den geografiska periferin i en serie. Här tar Stig Andersson Tranås och Vimmerby som ett exempel.

- Om vi inte sätter dem tillsammans skulle båda hamna långt ut i ytterkanten i varsin serie, utan häftiga derbymatcher. Det är så klart inte optimalt.

Ska man tolka det som att Tranås och Vimmerby kommer spela i samma serie till hösten?
- Jag kan inte garantera något, men jag kan väl säga att sannolikheten är god och att detta är en prioriterad fråga för oss, säger Stig Andersson.

Förbundets besked tas emot med glädje i Tranås AIF, som den gångna säsongen var placerad i HockeyEttan västra och sedan fick lira i den norra Allettan.

- Vårt önskemål är att spela i den södra HockeyEttan. Dels är serien i sig hetare, men framför allt får vi ju då derbyna mot Vimmerby samt har även HC Dalen inte allt för långt bort (Norrahammar), så det här är bra indikationer för vår del, säger Patrik Månsson i TAIF.

- Matcherna mot Vimmerby skapar alltid extraordinära inramningar. Det är sådana man vill spela. I år har vi inte haft så mycket draghjälp från bortasupportrar, vilket vi inte minst ser på publiksnittet.

Från TAIF:s sida har man varit i kontakt med förbundet och presenterat sina önskemål.

- Klart att vi även har kollat lite geografiskt och det känns väl ganska rimligt att vi hamnar i den södra serien ihop med Vimmerby och det är så det verkar spekuleras. För vår del var det nog tur att Västervik gick upp, så det blev en plats ledig där, avslutar Patrik Månsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om