Nya enstaka covidfall på skolor i Vimmerby kommun

Nya enstaka fall av covid har bekräftats på två grundskolor i Vimmerby kommun. Enligt smittskyddsläkaren i Region Kalmar, är det nu främst den brittiska varianten som sprids.

"Har man covid nu kan man utgå från att det är den brittiska varianten" säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

"Har man covid nu kan man utgå från att det är den brittiska varianten" säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Foto: TT / Region Kalmar

Vimmerby2021-03-16 16:49

– Har man covid nu kan man utgå från att det rör sig om den brittiska varianten, säger Lisa Labbé Sandelin.

Hon hänvisar till att det redan för två veckor sen konstaterades att 70 procent av de bekräftade fallen då rörde sig om den brittiska mutationen.

– Sen är jag inte insatt i bekräftade fall i enskilda kommuner. Det är främst smittspårningen som arbetar med det, säger hon.

Hon betonar att den brittiska varianten smittar både mer och snabbare.

– Det är därför vi ser snabba klusterutbrott på vissa platser runt om i länet, så man kan säga att läget i länet är ganska ojämnt just nu, säger Lisa Labbé Sandelin.

Pia Ehrnlund Bengtsson, verksamhetschef för grundskolan i Vimmerby kommun bekräftar att det finns nya enstaka fall av covid  inom grundskolan i kommunen.

– Det som kommit till mig är att vi har ett bekräftat fall i Brännebro skola och ett bekräftat fall i Södra Vi, men det kan röra sig om något fler som jag inte vet, och om du frågar mig i morgon kan det vara ett annat antal, säger hon.

I fallet på Brännebro skola rör det sig om en medarbetare som bekräftats smittad. 

Pia Ehrnlund Bengtsson konstaterar att det i övrigt är lugnt med smittspridning inom skolan.

– Vi har utöver de här enstaka fallen inte märkt någon ny smitta sen vi återgick till att ha två årskullar på plats för undervisning i skolan från och med förra veckan, säger hon.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!