Nya fall av covid på skolor i Vimmerby

Förra veckan rapporterades första fallet av covid-19 på en skola. Nu står det klart att ytterligare fall har upptäckts på två andra skolor.

Ett fall av covid-19 har bekräftats på Vimmerby gymnasium under måndagen.

Ett fall av covid-19 har bekräftats på Vimmerby gymnasium under måndagen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström/arkiv

Vimmerby2020-11-16 10:43

I onsdags bekräftades första fallet på Vimarskolan. Med anledning av det beslutades det att en klass får distansundervisning under en veckas tid. I fredags stod det klart att ett fall upptäckts på Astrid Lindgrens skola. 

– Vi har inte fått någon mer information under helgen om fler, det vi känner till är enstaka fall på båda de skolorna i nuläget, säger Ola Karlsson, barn- och utbildningschef.

Under måndagen stod det klart att en tredje skola drabbats.

– Det är på gymnasiet som vi nu också har ett bekräftat fall. Den personen har dock inte varit på skolan på tre veckor så risken att den personen har spridit smittan är ganska liten.

Kan det blir distansundervisning för klasser på A-L skolan och gymnasiet?

– Det är inget som vi har bestämt just nu, det hänger på hur sjukfrånvaron ser ut. Rektor tittar på det dagligen och är det så att vi märker att det är en utökad frånvaro i vissa grupper så har vi så fall kontakt med smittskydd och sen i samråd med smittskyddsläkaren bedömer vilka åtgärder som behöver genomföras, säger Karlsson.

– Det var så det skedde på Vimarskolan, det var via kontakt med smittskydd som ville att vi skulle vara uppmärksamma på sjukfrånvaron i den aktuella gruppen. Dagen efter när vi såg att vi hade ett utökat antal sjuka i den gruppen så hade vi ny kontakt med smittskydd och i samråd med dem så bestämde vi oss för att göra på det sättet. 

Han berättar att rektorerna varje dag scannar av sjukfrånvaron hos elever och medarbetare, och rapporterar det till verksamhetscheferna.

– Verksamhetscheferna och jag har möte för att gå igenom rapporterna varje dag för att se om det är så att vi behöver göra någonting utifrån hur sjukläget ser ut. Fokus ligger framförallt på att kunna hålla verksamheten igång. Det är egentligen det som är prio ett att titta på utifrån de dagliga rapporteringarna och utifrån dem så är vi inte i ett sådant läge just nu.

Märker ni av en oro bland elever och vårdnadshavare på de drabbade skolorna?

– Någonstans har väl alla varit inställda på att förr eller senare när det sprids över hela Sverige så kommer det hit också, nu är vi där så det är klart att oron ökar givetvis. Min upplevelse är att den inte på något sätt är ohanterlig. Rektorerna och personalen jobbar jättebra på de här skolorna för att göra vad de kan för att bemöta den här oron så mycket som möjligt, säger Karlsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!