Medborgarförslaget vill på olika sätt förändra Vimmerby kommuns verksamheter till att bli mer hållbara.
Bakom förslaget står en "hållbarhetsgrupp" på Vimmerby gymnasium som lämnat en kravlista på en rad förändringar.
Inom tre år kräver de att sopsortering ska införas på allmänna platser, att skolorna ska vara plastfria och pappersfria, att solceller anläggs på gymnasiet och att samma skola ska få lånecyklar.
Vimmerby kommun ska enligt förslaget inom tidsramen inte längre finansiera flygresor inrikes, inte heller utrikes om de går att ersätta med buss eller tåg.
Inom fem till tio år finns kraven att alla kommunens byggnader ska ha solceller och att alla kommunens bilar ska gå på el eller biogas.
Kravlistan kompletteras av totalt 241 namnunderskrifter.
Medborgarförslaget föreslår att åtgärderna ska vara bindande oavsett om kommunstyrelsen byts ut kommande val.
– Det finns både ekonomiska och andra skäl som gör att alla krav inte kan uppfyllas. Men jag tycker att det är viktigt att arbeta för miljön och det är en stor fråga för framtiden, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C), kommunstyrelsens ordförande.
Hon vill inrätta ett hållbarhets- och klimatråd i kommunen för att fånga upp den här sortens frågor och berättar att en dialog har påbörjats kring detta.
– Vi har ett vilande ungdomsråd som kan vara en möjlig väg, säger hon.
Kravlistan innehåller även förändringar som önskas ske redan innan årsskiftet: Det handlar om att sopsortering införs i hela den kommunala organisationen, att engångsartiklar i plast tas bort och engångsmuggar avgiftsbeläggs, att allt med palmolja ratas och att bara ekologiska bananer och kaffe serveras. Det ska vara mer närproducerad mat och tepåsar upphöra.
Information på gymnasiet ska uteslutande ske digitalt och likaså krävs "vattenstationer" på gymnasiet.
Är det möjligt tidsmässigt?– Förlaget kommer att hanteras på remiss för beredning. Det kommer ta ett tag då det är omfattande. Det är bra att vi har en demokratisk process samtidigt kan jag förstå att de som ställt förslaget kan bli frustrerande, säger Nilsson Nachtweij.
Är solceller på alla kommunala tak tänkbart?– Vi har en plan att undersöka vilka hus som är lämpliga. När vi bygger nytt ska husen helst kunna ha solpaneler från början. Så kommer ske med den nya förskolan, säger hon.