Nya Katthult växer - trots vintern

Drygt elva veckor kvar tills den nya Emilmiljön med Smålandslandskap och stadmiljö ska invigas i Astrid Lindgrens Värld.- Jag tror det blir det bästa vi gjort. Och vi räknar med en rekordsäsong, säger vd Mikael Ahlerup.

En byggarbetsplats på väg att bli varje unges dröm. Mikael Ahlerup, vd i ALV, ser en ny dimension i att erbjuda barn en upplevelse av landet förr i tiden.

En byggarbetsplats på väg att bli varje unges dröm. Mikael Ahlerup, vd i ALV, ser en ny dimension i att erbjuda barn en upplevelse av landet förr i tiden.

Foto:

Vimmerby2013-03-28 05:06


För inte så många dagar sedan var det snöstorm. Nu är det dagsmeja och bakslaget har inte fått parkens vd att darra. Än.
- Byggmässigt ligger allt i fas. Det är klart jag vet vad personalen som ska komma igång med markarbetet säger varje morgon man vaknar till minus sju, men det löser sig, säger Mikael Ahlerup.
En trygghet bara den kan ha som sett gräsmatta skjutas fast med häftpistol i skenet från bilars strålkastare natten före invigningen av Pippimiljön 2009, eller stirrat ner i ett hål halvåret innan Ronjamiljön skulle öppnas.

Dolt arbete
De senaste storskaliga miljöerna har gett erfarenhet. Mikael Ahlerup vet att det funkar att bygga ny miljö samtidigt som parken har öppnat. Först den 16 juni ska Emils Katthult med omgivande landskap och stadsmiljö öppna. Fram till dess höljs den febrila verksamheten, som idag sysselsätter 80-100 personer, bakom stängsel klädda i grön filmduk.
När porten till Katthult går upp bjuds en ny dimension, säger Ahlerup. Inte bara en storslagen - också till den 3,5 hektar stora ytan - ny miljö med en av Astrid Lindgrens mest älskade figurer som huvudperson. Också en bild av landsbygd att uppleva, så nära på riktigt man kan komma.

Ut på landet
- Vi skapar en fantastisk möjlighet för barn från hela Skandinavien och norra Europa att komma ut på landet. Höns och getter finns i vilken djurpark som helst, men det här är ingen djurpark. Vi återskapar en känsla av hur det var.
Rummet hos Emil ska inte störas av omgivning och stora byggnader får skymma sikten ut mot parkering och bilaffärer. Byggnader som också fyller en funktion. En av dem blir parkens största restaurang, med 310 sittplatser, att jämföra med nuvarande 180 i Majkens.
- Stadsmästargården blir en del i vårt matkoncept. Bra mat lagad från grunden med lokala råvaror - fast vi lagar den jättefort. Så visst har vi fast food.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om