Nya krögare på plats i stan

Nu rör det på sig i bland Vimmerbys restauranger – nyligen öppnade Big Wong på Badhusgatan och inom kort nyöppnar Sweet Chili i ny regi på Storgatan 52. Båda ger sig in på den asiatiska smakkartan. – Många säger att all asiatisk mat smakar likadant. Det stämmer inte. Det handlar om hur man smaksätter, säger Xiaohong Wang, som kommer att driva Sweet Chili tillsammans med sin man Jie Liu.

Till vänster paret Jie Liu och Xiaohong Wang, som flyttat från Umeå till Vimmerby för att driva restaurang Sweet Chili på Storgatan. Till höger Xiaofeng He, som öppnat Big Wong på Badhusgatan, här tillsammans med lillebror Sam (Xiansen) He, som studerar på Vimmerby gymnasium men hjälper till i verksamheten.

Till vänster paret Jie Liu och Xiaohong Wang, som flyttat från Umeå till Vimmerby för att driva restaurang Sweet Chili på Storgatan. Till höger Xiaofeng He, som öppnat Big Wong på Badhusgatan, här tillsammans med lillebror Sam (Xiansen) He, som studerar på Vimmerby gymnasium men hjälper till i verksamheten.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2016-05-18 06:59

– Konkurrens är bra. Det gäller bara att vara bra på det man gör, säger Xiaofeng He, ägare till Big Wong.

Fyra krogar

Smaklökar med dragning åt det asiatiska köket kommer att ha mycket att välja på i Vimmerby. Med de två nya restaurangerna på listan över matställen finns inom kort totalt fyra krogar som har asiatiskt på menyn.

Xiaofeng He, som tidigare drivit restaurang i Eksjö satsar på nya stället Big Wong, på Badhusgatan, där Sweet Chili från början låg.

– Jag gillar Vimmerby. Astrid Lindgren, Åbro och alla affärer gör att det finns mycket här och det har gått bra för oss sedan vi öppnade förra veckan, säger hon.

Huvudinriktningen kommer alltså att vara asiatisk.

– Kinesiskt, thai, japanskt, mongolisk buffé, men också à la carte – lite blandat. Vi har tre anställda i serveringen och fyra i köket.

Att det finns gott om restauranger med asiatisk mat ser hon inte som någon nackdel.

– Alla hittar sin nisch och gästerna får pröva sig fram vad de gillar bäst.

”Ingen lägenhet”

Samma inställning har paret Jie Liu, 28 och Xiaohong Wang, 27, som flyttat från Umeå för att laga kinesisk, japansk och thailändsk mat på Storgatan 52, där Sweet Chili senast låg.

– Vi behåller namnet, som känns etablerat och bra. Svenskar gillar asiatisk mat och det är viktigt att man sätter sin egen prägel på maten. Riset i en sushi kan smaka väldigt olika – eller ingenting alls, säger Xiaohong Wang.

Jie Liu har åtta års restaurangvana i bagaget, Xiaohong två.

De planerar att öppna restaurangen på fredag nästa vecka.

– Lokalerna är väldigt bra, så det är inte så mycket vi måste ändra på. Men något vi hoppas på att vi hittar en lägenhet i Vimmerby snart. Vi letar, men det har gått lite trögt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om