– Vi befarar att det rör sig om skrämmande kostnader för kommunens skattebetalare, säger Anders Henrysson, en av de som bor på Rådjursstigen intill de arbeten som pågår sen slutet av april.
Både han och grannen James Mattson ifrågasätter det utdragna arbetet med ett 25-tal sprängningar som hittills gått åt för att dra VA-ledningar från områdets befintliga VA-ledningar fram till de två nya tomterna.
– Vi har känt av sprängningarna, men hittills bara märkt mindre skador på fastigheterna.
De har inga klagomål mot entreprenören som jobbar på plats på uppdrag av kommunen och det kommunala energibolaget.
– Kommunikationen från kommunen har inte varit bra, mest lappar i lådan dagen innan och vi insåg direkt att det här skulle ta betydligt längre tid än planerat, säger James Mattsson.
Arbetet inleddes i slutet av april och väntas pågå i ytterligare en vecka. Under ett par veckor har Rådjursstigen varit helt avskuren för trafik. Istället har de boende fått ställa sina bilar på en temporär p-plats ut mot Astrid Lindgrens gata som byggts bara för det syftet under några veckor. Det har inneburit en del olägenheter.
– Sånt är ändå övergående, men vi anser att projektet är ett felbeslut, framför allt av ekonomiska skäl, säger Anders Henrysson.
I en skrivelse till kommunen, som samråtts med alla boende på gatan, befarar de att kostnaderna för tomtarbetet kan landa in mellan två och tre miljoner kronor och uppskattar att försäljningen av tomterna på sin höjd ger 300 000–400 000 kronor.
De vill också veta om det genomförts någon geoteknisk undersökning av marken i närtid.
Kommunens gatuchef, Tommy Dahlgren, skriver i ett mejl att den geotekniska undersökning som ligger till grund för att exploatera tomterna är från 1975.
Han skriver också att bekymren i projektet beror på extra sprängningar för VA-anslutningarna till de två nya tomterna.
"De extra kostnader som uppstår är ingenting som påverkar vare sig tomtpriset eller anslutningsavgiften till VA-nätet", skriver han.
Varför tomterna inte anlades när övriga 13 tomter exploaterades för 15-talet år sen är oklart.
Enligt mark– och exploateringsingenjör Sandra Lövsjö är tomterna sålda. Den ena för 206 000 kronor, den andra för 172 000 kronor.
– Inför en försäljning av nya tomter går vi igenom och beräknar alla kostnader för tomterna i en kalkyl. Sen görs också en marknadsvärdering, som då behöver vara högre än kommunens totala kostnad och är det i det här fallet, säger hon.
I kalkylen är kommunens kostnad beräknad till 133 000 kronor. Men då är inte råmarken eller anslutningen av VA inräknad, den senare faller heller inte på kommunen utan på Vemab.
Den utomstående värderingen som gjorts kom fram till att tomterna tillsammans är värda 376 000 kronor. Det låg till grund för tomtpriserna.
Ola Gustafsson (KD) är politiskt ansvarig för både samhällsbyggnadsavdelningen på kommunen och det kommunala bolaget Vemab.
– När det gäller VA är det fast anslutningsavgift för abonnenten, men vi är skyldiga att dra fram anslutningar inom vårt verksamhetsområde, ibland kostar det mindre ibland mer, det slås ut över kollektivet, säger han.
Hur mycket det pågående projektet kostar i den delen finns ännu ingen uppgift om, eftersom arbetet fortfarande pågår.