Satsningen dubblade Astrid Lindgrens Världs lunchgäster

Husmanskosten har för första gången fått en egen dag och det har märkts på en hel del Vimmerbyrestauranger. I ALV, där man förlängt husmanskostfrossandet till en hel vecka, har det märkts på antalet lunchgäster.
– Vi har fått ett otroligt gensvar. I onsdags hade vi över 300, vi brukar ligga på 130-150, säger vd Jocke Johansson.

Jocke Johansson vd i Astrid Lindgrens Värld är lite förvånad över responsen på husmanstemat. "Otroligt gensvar".

Jocke Johansson vd i Astrid Lindgrens Värld är lite förvånad över responsen på husmanstemat. "Otroligt gensvar".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2025-02-28 05:53

"Brunskala". "Lite tråkig". Husmanskostens estetik har en del emot sig, säger Robert Wass, t f restaurangchef på Brygghuset, där det var fokus köttbullar och ostkaka på Husmanskostens dag den 26 februari.

– Det är ”enkel” mat som tar lång tid att laga, den är inte så fancy pansy och får långt ifrån den kredd den förtjänar. För gott är det.

undefined
"Fullt ös", säger Robert Wass, t f restaurangchef på Brygghuset, en av de Vimmerbyrestauranger som hakade på satsningen "Husmanskostens dag", som firades för första gången i år

Av responsen att döma går husmanskosttemat hem.

– Det var fullt ös hela lunchen och absolut fler lunchgäster än en vanlig onsdag i februari.

Något man också noterat på lunchserveringen i Astrid Lindgrens Värld. Här valde man att förlänga husmanstemat till hela vecka 9.

– Vi trodde kanske inte själva att det skulle tas emot så positivt. Det är ändå en liten chansning och vi har kört ett antal rätter att välja på varje dag. Men vi har fått ett otroligt gensvar. I onsdags hade vi över 300 lunchgäster, igår 250, säger vd Jocke Johansson.

Vad brukar det ligga på?

– Säg 130, ibland 150 kanske. Spontant drar vi slutsatsen att vi måste fortsätta med det här varje år och det är klart att för oss går det hand i hand med den matsatsning vi gjort efter 2010, när vi valde att skicka ut pizzan och kebaben. Vår nördighet är kopplad till vad maten och måltiden betydde för Astrid Lindgren och det fortsätter vi hålla i.

undefined
Raggmunk. Blir det mera husmanskost än så?

Marginalen är bättre på pommes, det sticker inte Jocke Johansson under stol med.

– Men hellre den långsamma femtiolappen än den snabba tjugan. Det är bättre marginal på pommes, men vi kan inte stå för det.

Hur ovanliga är ni i branschen?

– Då, 2010, fyra år innan jag kom hit, vill jag påstå att det var väldigt ovanligt. Faktiskt banbrytande för en tema- och nöjespark att inte erbjuda hamburgare eller pizza. Men den här typen av satsningar på mat blir mer och mer vanlig.

undefined
Jocke Johansson vd i Astrid Lindgrens Värld är lite förvånad över responsen på husmanstemat. "Otroligt gensvar".

Blir inte folk sura när de inte kan få en hamburgare?

– Jo, vi får fortfarande kommentarer och det finns de som säger att de hade velat köpa en kebab till barnen. Men vi får fler uppskattande ord om att det är skönt att barnen inte kan tjata om det. Isterband, pannkakor eller köttbullar och mos är trots allt bättre mat.

Att det redan finns en massa dagar för både kanelbullar och smörgåstårtor tar inte udden av "Husmanskostens dag", menar Robert Wass.

– Det här är ju enda dagen som känns viktig av alla de där, spontant. Vi ska inte glömma att vi har en väldigt bra grundmat att stå på i Sverige.

Husmanskostens dag

Husmanskostens dag arrangeras för första gången i år och tanken är att det ska bli en årlig landsomfattande samling på ett givet datum. Initiativtagare är Pontus Frithiof tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin. Initiativet stöds även av en rad namnkunniga kockar samt bland andra Måltidsakademin, LRF, Menigo, Sabis, Arla och Nordrest. 

Syftet med dagen är att hylla det svenska matarvet och samla ett brett engagemang, från dagligvaruhandeln, skolor, matsalar på företag, i omsorgen och restauranger. 

Vad är husmanskost?

Ordet husmanskost kommer ursprungligen från tyska hausmannskost, och syftar på enkel och billig mat. Idag används ofta uttrycket om klassisk vardagsmat. Maträtterna är ofta uppbyggda kring kött, fisk, lök och potatis. Lingonsylt, rödbetor, fläsk och bacon är vanliga tillbehör. 

Källa: husmanskostensdag.se och recept.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!