Nya och gamla smålänningar bakom ny antologi

Skrivarnätet Småland består av en brokig skara med två saker gemensamt - kopplingen till Småland och lusten att skriva. En av dem är Gun Ljungqvist från Vimmerby, som fått med ett bidrag i föreningens fjärde antologi, "Ordströmmar från Småland".
- Det är andra gången för mig, och det är verkligen en speciell känsla att få se sin egen text utgiven i en bok.

Gun Ljungqvist, Vimmerby, är en av 55 författare i Skrivarnätets Smålands fjärde antologi - "Ordströmmar från Småland". Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Gun Ljungqvist, Vimmerby, är en av 55 författare i Skrivarnätets Smålands fjärde antologi - "Ordströmmar från Småland". Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2016-03-16 16:31


Skrivarnätet Småland firar tio år och nyligen hölls årsmöte och boksläpp av fjärde boken, "Ordströmmar från Småland" på biblioteket i Alvesta.

Att bokens yngsta författare, åttaåriga Matilda Sturebrand från Rockneby, fick klippa bandet så att det det bokstavligen blev boksläpp, är signifikativt för föreningen. Här tas också de yngsta författarna på allvar.

När första antologin släpptes, "Småland skriver" (2007), var 59 författare mellan 4 och 80 år publicerade i boken.

Då 4-åriga Astrid Carlfjords hjärtevärmande bidrag var dikten "Min mormor":

När jag inte är hos mormor
längtar jag efter henne
och när jag är hos mormor
älskar jag henne

- Det är det som är så härligt. Vi är så olika, vi är barn och ungdomar, medelålders, gubbar och tanter. Vi skriver dikter, skrönor och noveller. Det är väldigt, väldigt roligt och visst är det speciellt att få se sin text i tryck, säger Gun Ljungqvist, som varit med i de två senaste antologierna.

Hon har länge skrivit dagbok, mera på allvar sedan hon blev pensionär. Resor har blivit reseberättelser. Men det var i Doris Norevalls skrivarcirklar hon verkligen fick smak på skrivandet - och lärde sig något hon haft stor glädje av.

- Att ingen kan säga att något är fel, när man skriver den här typen av texter. Allt är godkänt.

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om