Nya ordföranden: "Här skjuter vi mer hjort idag"

Jaktintresset har följt med sedan barnsben och i ungdomsåren föddes föreningsengagemanget. Bill Nelson är ny ordförande för jägarförbundet Kalmar län.

"Det känns bra, det är en härlig utmaning." säger Bill Nelson om sin nya roll som ordförande.

"Det känns bra, det är en härlig utmaning." säger Bill Nelson om sin nya roll som ordförande.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-06-08 08:00

– Jag var med pappa som riktigt liten i skogen. Men som 15-åring började jag jaga kan man väl säga, berättar Bill Nelson som växte upp på en gård söder om Västervik.

Idag bor han i Östra Grinderum och ska under året kliva in i livet som heltidspensionär. Men något lugnt och stilla pensionärsliv kommer det inte bli. Den 13 maj valdes han till ny ordförande för Svenska jägarförbundet Kalmar län. 

– Jag är en föreningsmänniska. Jag gillar att ställa upp och hjälpa folk och engagera mig.

Redan tidigt i ungdomsåren var han aktiv i en hembygdsförening som tagit fasta på att ungdomar ville engagera sig.

– Vi fick hitta på olika saker precis fritt, det hade inte med hembygd att göra, det ska du ha klart för dig, tvärtom. Dels ordnade vi danser och fester för att vi skulle få in pengar. Sen ville vi bygga en jaktskyttebana och gjorde också, med de medel vi hade, berättar han. 

Under hans långa karriär som jägare har bland annat vilttätheten förändrats.

– När jag började jaga så fanns det ju ett fåtal rådjur och ett fåtal älgar. Det fanns räv, hare och så fanns det sjöfågel, det var väl det jag jagade då. Här skjuter vi mer hjort idag än älg. När jag började jaga så sköt vi 10 rådjur ungefär på 1500 hektar. Det är väl tiofalt idag ungefär. 

Just frågan om vilttätheten är en fråga som Bill Nelson identifierar som viktig.

– Att vi kommer till och får balans på våra viltstammar i förhållande till foderresurser. Den dagen vi kan få alla att jobba mot samma mål och bestämmer hur mycket vilt och med vilken kvalité vi ska ha i skogen. Men det är så många viljor, det är svårt.

Att övervaka viltet och rapportera vad man som jägare skjuter och ser i skogen menar han är en viktig del och något som man jobbar på att förbättra inom Jägareförbundet.

– Det är ju inte bara vi jägare som tittar på viltövervakningen utan historiskt så är det intressant för andra att se hur viltstammar utvecklas. 

När Bill Nelson själv är ute i skogen för att ägna sig åt jakt så är harjakt en personlig favorit.

– Hare är intressant. Jag har en väldigt duktig hund på gång här nu, som gjort väldigt bra ifrån sig. Jag ställde upp henne på jaktprov i vintras och då var hon 19 månader och tog ett första pris. Det är bra gjort som en unghund, hon visar fina talanger. Så det ska bli riktigt spännande, säger han och syftar på sin småländska stövar-tiken Gry. 

Bill Nelsons småländska stövar-tik Gry tog förstapris i ett jaktprov endast 19 månader gammal.
Bill Nelsons småländska stövar-tik Gry tog förstapris i ett jaktprov endast 19 månader gammal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om