Nya organ - ny vänskap

Två nya väninnor över en kopp kaffe och lussebullar. Som har så mycket att prata om att de nästan inte kan sluta. - Det vi delar kan nog ingen annan riktigt förstå, säger Gullvi Schwab.

Annika Stridell och Gullvi Schwab delar mycket. De vet båda hur det är att vara svårt sjuk i många år - men få en ny chans efter organtransplantation. Foto: Janne Strömsten

Annika Stridell och Gullvi Schwab delar mycket. De vet båda hur det är att vara svårt sjuk i många år - men få en ny chans efter organtransplantation. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2006-12-23 05:21

Förra året fick hon en njure av sin svägerska. Nyfunna vännen är Annika Stridell, den första och hittills enda i Vimmerby som fått nya lungor.
Säkert minns ni Gullvi Schwab i Södra Vi. För precis ett år sedan berättade vi om hur hennes liv förändrats när svägerskan Margareta Schwab, Hultsfred, donerat en av sina njurar.
"En gudagåva. Margareta har gett mig något som är oersättligt. Hon har ju gett mig livet!", sa Gullvi då, när vi träffade henne en dryg månad efter operationen.
Nu är hon ännu lyckligare. Hon mår bättre. Orkar mera. Den diabetes hon haft ända sedan hon var barn, och som till slut ledde till njurproblem, sätter dock fortfarande gränserna.
- Jag orkar till exempel inte gå tillbaka till mitt gamla jobb inom omsorgen. Det hade förstås varit något annat om jag fått diabetes idag, men jag har dragits med sjukdomen i 40 år.
Men jämfört med hur hon mådde de år hennes liv styrdes av dialysapparaten är nuläget av det slag som får ögonen att glittra.
- Det går inte att jämföra. Ingen klåda, ingen dialysapparat, och så dålig som jag var... Nu kan jag gå ut med hundarna och det är härligt att kunna vara ute och handla så länge jag vill, utan att behöva passa tider med dialysen.
Att hon fick en ny väninna, beror faktiskt på njuren.
- Jag stod i kassakön på vårdcentralen när någon knackade mig på axeln och sa: "jag tror vi har jättemycket gemensamt, du och jag!"
Det klack till i Gullvi.
- Jag hade ju hört talas om en kvinna i som fått nya lungor, och jag förstod att det var hon.
Det var det. Annika Stridell, den första - och hittills enda - som fått nya lungor i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om