"Svårt att tro att vi är klara innan midsommar"

Vimmerby har hittills minst andel vaccinerade i länet, trots att länet överlag har näst flest andel vaccinerade i landet. Nu finns även vaccinationslokaler bokade, där allmänheten ska kunna ta sitt vaccin. Vimmerby tillhör inte en av de orterna som får en vaccincentral.

Vimmerby kommer inte få en vaccinationscentral. Istället ska allmänheten vaccineras på sin hälsocentral, när det blir dags.

Vimmerby kommer inte få en vaccinationscentral. Istället ska allmänheten vaccineras på sin hälsocentral, när det blir dags.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-03-12 10:54

– Det finns flera olika förklaringar till att vaccinationsgraden skiljer sig, säger Region Kalmars vaccinsamordnare Marie Ragnarsson under fredagens pressträff. 

Västervik har näst högst andel vaccinerade i länet, där 13,4 procent av invånarna över 18 år fått sin första dos vaccin. Även Hultsfred har en relativt hög andel vaccinerade, med 13 procent. I Vimmerby ligger siffran på 10,5 procent. 

– Det är olika förutsättningar i olika kommuner, det är en kapacitetsfråga att kunna vaccinera. I kommuner där smittspridning och sjukfrånvaro har varit hög har det försenat vaccineringen, säger Ragnarsson. 

Planeringsdirektör Sofia Hartz meddelar att Astra Zenecas besked om kraftigt minskade doser under torsdagen gjort att planen för vaccinationer förskjutits minst en månad. Ett slutdatum är svårt att förutspå, och beror på hur leveranstakten fortskrider.

– Det är väldigt svårt att tro att vi är klara innan midsommar, säger Hartz. 

Regionen kommer dock fortsätta använda Astra Zenecas vaccin, trots de nyheter om biverkningar som uppdagats under vecka 10.

– Vi följer folkhälsomyndighetens och läkemedelsverkets rekommendationer, så det är inget beslut vi fattar på regional nivå.

Under vecka 10 har 77-79-åringarna fått information om att det är dags att börja boka in sig på vaccination, och bokningen ska främst ske via 1177.

– Samtidigt finns självklart möjligheten att ringa till sin hälsocentral och få hjälp att boka vaccination och fylla i sin hälsodeklaration, säger Marie Ragnarsson. 

70-76-åringarna kommer kunna boka sig i början av april. 60-69-åringarna, och personer mellan 18-59 som är i riskgrupp kommer kunna boka sig från slutet av april.

– Tanken är att allmänheten som är 18-59 år och inte i någon av prioritetsgrupperna, kommer kunna börja vaccineras i slutet av maj, säger Hartz. 

– Men det kan ändras snabbt, lägger hon till. 

I länets tre största kommuner, Kalmar, Oskarshamn och Västervik, kommer allmänheten kunna vaccinera sig på vaccinationscentraler. I Kalmar och Västervik kommer vaccineringen ske i regionens regi, och i Oskarshamn av bemanningsföretaget iDoc. I samtliga kommuner kommer vaccinationer också att erbjudas vid hälsocentralerna eller de privata läkarmottagningarna inom Hälsoval Kalmar län.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!