Så spås julvädret bli i Vimmerby och Hultsfred

Det lider mot jul, och nedräkningen till den stora helgen har börjat. Med bara några dagar kvar är det många som söker svar på den klassiska frågan - hur blir vädret på julafton?

I veckan riskerar det att bli hala vägar på grund av underkylt regn, men till helgen ser det i nuläget ut att bli uppehållsväder.

I veckan riskerar det att bli hala vägar på grund av underkylt regn, men till helgen ser det i nuläget ut att bli uppehållsväder.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vimmerby2022-12-19 11:23

– I Vimmerby och däromkring har vi nu några dagar med lite regnområden som passerar. När vi kommer fram till slutet på veckan sjunker temperaturen, och vi har minusgrader att vänta till helgen, säger vakthavande meteorolog på SMHI.

Mildluft som drar in under måndagen förväntas ligga kvar under tisdagen och en bit in på onsdagen, framförallt i södra Sverige. På torsdag är vi återigen i en kallare luftmassa, vilket ger lägre temperaturer.

Ungefär hur många minusgrader är att vänta på julafton?

– Just nu ser det ut som att det kommer bli mellan noll och minus fem grader, men det kan bli både högre och lägre temperaturer än så.

Det är många som brukar ge sig ut på vägarna kring jul, vad går att säga om risken för ishalka i trakterna?

– Redan nu har vi en varning utfärdad för ishalka i södra Sverige framförallt, då regnet är underkylt och kan frysa direkt när det hamnar på marken, så nu finns det förutsättningar för det eftersom vi har minusgrader vid markytan. Det är fortfarande osäkert med hur nederbörden hamnar i helgen, men ja halt kan det bli.

Så det går inte att säga än om det kommer att bli snö på julafton?

– Nej, det är lite för långt fram för att kunna vara säker på ännu. Just nu ser det ut att handla om regn ända in på fredagen, men det är ju några dagar kvar. I nuläget ser det även ut som att det är mest uppehållsväder på julafton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!