Nya riktlinjer för verksamheterna: "Begränsa kontakten"

I och med de skärpta råden har barn- och utbildningsförvaltningen gjort nya riktlinjer för sina verksamheter i ett försök att förebygga smittspridningen och skydda personalen.

Om många hämtar och lämnar samtidigt ska det helst ske utomhus, enligt barn- och utbildningsförvaltningens nya riktlinjer sedan råden i länet skärpts.

Om många hämtar och lämnar samtidigt ska det helst ske utomhus, enligt barn- och utbildningsförvaltningens nya riktlinjer sedan råden i länet skärpts.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Vimmerby2020-11-13 18:00

– Vi gör en hel del grejer skulle jag vilja säga, för att i det här skärpta läget försöka förebygga smittspridning ännu mer än vad vi har gjort tidigare, säger Ola Karlsson, barn- och utbildningschef på Vimmerby kommun. 

Beslut om nya riktlinjer togs under torsdagen av förvaltningen.

– De riktlinjerna riktar sig framförallt mot att begränsa kontakten vuxna-vuxna så mycket som möjligt, eftersom att utifrån Folkhälsomyndighetens senaste kunskapssammanställning så är det framförallt mellan vuxna som den här smittan sprids, säger Karlsson och fortsätter:

– Det handlar om att begränsa kontaktytor, möten ska vara digitala till exempel i mycket större omfattning än tidigare. 

Man har också förstärkt mängden skyddsutrustning och sett till att det finns att tillgå på samtliga förskolor och skolor.

Förskolepersonal kommer i kontakt med föräldrar när det är hämtning och lämning, finns det något mer man kan göra där?

– Ja, det gör vi redan nu. I de nya riktlinjerna som vi har gjort för våra verksamheter, så tydliggör vi det att om det är lägen där det blir så att säga flaskhalsar - där man vet att det är många som hämtar eller lämnar samtidigt så ska det ske utomhus vid de tillfällena.

– Sen kan man få hämta och lämna inne på förskolan, men man ska göra en riskbedömning av det på respektive förskola, avslutar Ola Karlsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!