Nya Ronjamiljön klar för invigning

En rövarborg som spricker under åskdunder och brak smäller högt i nöjesparkvärlden. 55 miljoner också. Ronjas borg är klar för invigning och Astrid Lindgrens Världs vd Mikael Ahlerup är stolt över resultatet. - Det här är vår största satsning någonsin och mina förväntningar har överträffats så långt att jag inte har ord för det.

Mikael Ahlerup, vd i Astrid Lindgrens Värld, är mer än nöjd med den nya Ronjamiljön. "Första veckan i december fanns här bara ett hål. Ett drygt halvår senare har vi en miljö som håller europeisk toppklass."

Mikael Ahlerup, vd i Astrid Lindgrens Värld, är mer än nöjd med den nya Ronjamiljön. "Första veckan i december fanns här bara ett hål. Ett drygt halvår senare har vi en miljö som håller europeisk toppklass."

Foto:

Vimmerby2011-06-16 06:09


"Ditt liv börjar storslaget" säger Lovis när hon klämt ut den efterlängtade rövardottern under ett åskoväder som får Mattisborgen att rämna.
Storslaget kan nog passa in också på det nya Ronja Rövardotterområdet i Astrid Lindgrens Värld.
Det 5 000 kvadratmeter stora området med skog full av ljud och väsen, en Mattisborg i tre våningar, Björngrottan och Glupafallet går lös på drygt 55 miljoner kronor och är parkens största satsning hittills.

"Topp fem"
När nya Pippimiljön invigdes 2009 skulle den vara normgivande för utvecklingen och byggandet i den lindgrenska sagovärlden.
- Med Ronja tar vi ytterligare ett steg. Jag är förvisso part i målet men vågar påstå att det här håller europeisk toppklass och att det är topp fem av det jag personligen sett, någonsin, säger vd Mikael Ahlerup.
På fredag kommer för övrigt några hundra personer från nöjesparker runt om i Europa för en smygpremiär innan lördagens invigning.
Sex scener och en större föreställning kommer dagligen att spelas i miljön - två av dem innehåller det tekniskt avancerade moment med åskoväder och sprickande borg.
- Det jag är mest stolt över är att miljön innehåller så oerhört många olika delar, och att vi fått dessa olika delar att passa ihop. Allt från levande hästar till teknik som får 55 ton att röra sig och möbler smälter ihop till en helhet, säger Nicholas Lindström, ansvarig för design- och utvecklingsavdelningen.
Imponerande teknik med åtta meter högt Glupafall där vattenfallet kan ändra intensitet, borgväggar som åker ner i underjorden, konstsnö och rumpnissar som sticker upp lite varstans är inte allt.
- Det här är en skapelse utöver det vanliga, där vi in i minsta detalj försökt ge känslan av att här bor Ronja på riktigt. Vi tycker vi har lyckats, säger Mikael Ahlerup, och berättar bland annat att hela borgen handmålats av ett tyskt företag, specialister på att skapa illusionen av berg, sten och trä med pensel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om