Bensin på lågan för ungas läs– och skrivlust

Under året drivs ett projekt på biblioteket kopplat till litteratur och ungas kreativa skrivande. Projektledare är Tess Rikardsson som själv brinner för ämnet.

Tess Rikardsson har precis påbörjat en projektanställning med biblioteket som utgångspunkt. Under minst ett år ska hon jobba med att uppmuntra ungas intresse för litteratur och kreativt skrivande.

Tess Rikardsson har precis påbörjat en projektanställning med biblioteket som utgångspunkt. Under minst ett år ska hon jobba med att uppmuntra ungas intresse för litteratur och kreativt skrivande.

Foto: Daniel Söderqvist

Vimmerby2023-01-26 15:16

Under ett års tid ska den nyanställda Tess Rikardsson arbeta med satsningar riktade mot ungdomar i åldern 15-19 år, med syfte att förvalta deras läs– och skrivlust. En viktig del i hennes uppdrag är att skapa en fysisk plats på biblioteket tillägnad målgruppen.

– Förhoppningen är att det ska vara en mysig plats, bra för skrivande och läsning, som ungdomar vill vara på. Jag kommer också att starta upp aktiviteter som exempelvis skrivargrupper, workshops och läsargrupper där man kan diskutera böcker och texter, säger Rikardsson.

undefined
Sedan ungefär en vecka tillbaka jobbar Rikardsson i Vimmerby. Nyligen har hon dock bosatt sig i Hultsfred, dit hon flyttade på grund av kärleken. "Jag och min tjej har precis köpt hus där", säger hon.

En stor del av aktiviteterna kommer att ske på Vimmerby bibliotek som också är Rikardssons arbetsgivare, men hon kommer även att samarbeta med andra aktörer i kommunen, så som Fabriken.

– Där kommer jag till exempel hålla en workshop i poetry slam under sportlovet.

Det kommer att bli den första aktiviteten som anordnas inom ramen för projektet, fast det innebär inte att Rikardsson har det lugnt fram till dess. När Vimmerby Tidning pratar med henne har det bara gått en vecka av den ettåriga projektanställningen och hon har redan fullt upp.

– Bland annat håller jag på att fixa inför årets feriepraktik för unga som ska få testa att jobba som författare under tre veckor. Det är också en del av mitt jobb.

Initiativtagare till projektet är i grunden Litteraturnod Vimmerby och det stöds av Statens kulturråd. Målet med det är att få ungdomar att bli mer intresserade av läsning och skrivande, men också att skapa en plats för dem med liknande intressen att kunna umgås och dela sina tankar och idéer med varandra. För att locka unga till aktiviteterna planerar Rikardsson att inom kort åka ut till traktens gymnasieklasser och elever i årskurs nio, för att berätta om projektet och visa att hon finns.

Är skrivande och litteratur något du själv brinner för?

– Det är det absolut. Jag skriver väldigt mycket själv, både noveller och poesi, och så håller jag på med poetry slam. Förutom att arrangera tävlingar inom det har jag också tävlat själv. Förra året kom jag tvåa i SM, och sen fick jag tävla för Sverige i nordiska mästerskapen där jag vann.

När hon såg annonsen för tjänsten var magkänslan bra direkt. Det var som att någon skapat en tjänst utformad för henne, helt i linje med det egna intresset. Dessutom tycker hon att uppdraget känns väldigt viktigt.

– Det här var något jag själv saknade som ungdom.

undefined
När tjänsten dök upp fanns det inga tvivel kring att söka den. "Det kändes nästan som att den var skapad just för mig", säger Rikardsson.
Tess Rikardsson blev nordisk mästare i poetry slam 2022.
Tess Rikardsson blev nordisk mästare i poetry slam 2022.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!