Legoevent drog fullt hus i Vimmerby

Legoeventet i Vimmerby i lördags drog massor av folk till Stadshotellet. "Jättekul att så många kom", säger Sergio Jaensson.

I det enorma legohavet fanns det gott om kreativitet. John Lidström och Ilse Lind tyckte det var riktigt kul att bygga.

I det enorma legohavet fanns det gott om kreativitet. John Lidström och Ilse Lind tyckte det var riktigt kul att bygga.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-02-25 15:10
undefined
Syskonen Alfred och Hugo Karlsson byggde varsin "legovärld" helt fritt. "Det här är jättekul, vi bygger mycket hemma också och har tittat på Lego Masters."
undefined
Legoeventet på Vimmerby Stadshotell blev en succé, konstaterar en glad Sergio Jaensson.

Det är en glad och aningen omtumlad Sergio Jaensson som Vimmerby Tidning får en pratsstund med i myllret av folk på Stadshotellet. Bara någon timma efter att legoeventet hade öppnat var det smockfullt med folk i stora salen på övervåningen. Mängder av legosugna barn och vuxna strömmade in och det dröjde inte länge innan det var fullt. 

Redan vid lunchtid hade minst 200 besökare räknats in och man fick be några vända vid dörren och komma tillbaka senare för att det helt enkelt inte fick plats fler. Vid dagens slut kunde det konstateras att strax över 500 personer hade löst entré under dagen.

– Jag fick precis veta att alla sittplatser är slut nu. Det är väldigt mycket folk här och jag är såklart jätteglad och väldigt nöjd över det stora intresset, säger Sergio Jaensson, som är en av initiativtagarna bakom eventet. 

Vad är syftet med den här dagen?

– Att barn och vuxna ska komma hit och umgås, vara kreativa och bygga lego tillsammans. Det är inget tävlingsmoment i det hela men delar av det som byggs idag kommer vi få möjlighet att ställa ut i skyltfönstret hos tatuerarstudion här i stan. 

Det är enormt mycket lego här, var kommer allt ifrån?

– Det är mitt eget lego. Exakt hur mycket det handlar om är svårt att uppskatta men runt en halv miljon bitar skulle jag tro, säger Sergio Jaensson. 

undefined
Tracy Lind med dottern Clara i famnen hade åkt från Växjö för att träffa Sandra Lidström med familj i Storebro. "Vi såg att det var legoevent i Vimmerby och tyckte det var en kul grej att göra tillsammans", säger Tracy Lind.

Barn och vuxna kunde själva gå och plocka legobitar och eventuella instruktioner vid olika stationer. Det var sedan helt fritt att bygga vad man kände för. För de yngre barnen fanns också ett "legohav" med massor av lego för att bygga fantasifulla kreationer. John Lidström och Ilse Lind var två av barnen som lekte för fullt i havet av lego.

– Jag har aldrig i livet sett så här mycket lego förut, säger John. Hemma bygger jag mycket, mest bilar och traktorer. 

Sergio Jaensson medverkade i tv-programmet Lego Masters i höstas. Till vardags arbetar han på fritids i Vimmerby och där har det blivit en hel del legobyggande med barnen. 

– Visst gör Lego Master att en sådan här grej få mer draghjälp, säger han. Tanken var att ytterligare ett par gamla deltagare från tv-programmet skulle ha kommit till Vimmerby idag, men de fick tyvärr ställa in. 

På plats var däremot Anders Horveth, ordförande i Swebrick, en förening för vuxna Legobyggare i Sverige. Under dagen visades flera olika avancerade byggnationer upp och här var det "se men inte röra" som gällde.

– Lego är riktigt stort, även bland vuxna. Lego Masters har gjort intresset ännu större, säger han.

undefined
Fredrik och Annie Melkersson från Ankarsrum tittade närmare på några av de avancerade legobyggen som visades upp under dagen.
undefined
I det enorma legohavet fanns det gott om kreativitet. John Lidström och Ilse Lind tyckte det var riktigt kul att bygga.
undefined
Legoeventet blev riktigt välbesökt. Vid lunchtid var det fullt i lokalen.
undefined
Det fanns möjlighet att tävla i olika legomoment. Leon Hedlund gav sig på utmaningen att bygga så högt som möjligt på en minut. Det hela övervakades av Camilla Karlsson.
undefined
Anders Horvath, ordförande i föreningen Swebrick, förklarar att legobyggandet är stort även bland vuxna. "Det roliga med lego är att det aldrig går ut tiden. En legobit från 70-talet går fortfarande att använda idag."
undefined
Sergio Jaensson har byggt en hel picknick i lego. Byggnationen tog cirka två månader och krävde cirka 30 000 legobitar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om