Nya tag mot busåkandet i stan

Busåkandet i Vimmerby har stötts och blötts. Men nu är det dags att lyfta konsekvenserna, tycker Anders Degerman, samordnare på Vimmerby kommun.Bernth Pettersson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar i Kalmar län drar gärna sitt strå till stacken.- En olycka kan få livslånga konsekvenser. Inte nog med att man får bära skulden för att någon annan skadats eller förlorat livet. Man hamnar hos kronofogden också.

Vimmerby2012-12-15 05:06


Lätt att dra på mun när Anders Degerman, samordnare på Vimmerby kommun och Bernth Pettersson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar i Kalmar län, drar på sig "promilleglasögonen", som Bernth Pettersson brukar ha med sig när han är ute och pratar trafik.
Ena paret motsvarar 2,0 promille. Det andra 0,7 plus mörkerseende. Att ta sig fram i ett möblerat rum går sådär.

15 RF - om dan!
Men fullt lika kul blir det inte när man tänker på att 14 000 rattfyllerister sitter bakom ratten på svenska vägar varje dag. Nedplockat på lokal nivå blir det 15 personer på vägarna i Vimmerby kommun.
Men kan man koppla rattfylla till buskörning?
Inte rakt av, betonar Degerman och Pettersson.
- Samtidigt är det naivt att tro att det inte förekommer. Har vi 15 påverkade bilister per dag i Vimmerby vore det ju konstigt om inte också den här gruppen var representerad. Och när det gäller rattonykterhet sticker gruppen killar 18-24 år ut, säger Bernth Pettersson.

Vuxna för flata!
Anders Degerman tror att de unga själva har svårt att se konsekvenserna av vårdslöst körande.
- Som 18-22-åring har man inte det omdömet. Därför behöver vi hjälp från föräldrar, grannar, släktingar och andra vuxna, som måste ifrågasätta och diskutera det här med ungdomarna.
Du tycker de vuxna är för flata?
- Absolut. Särskilt med tanke på vilken fara det faktiskt innebär. Det är ingen vuxen som vill se sitt barn drabbas av det. Men jag tror många tycker det är svårt att prata om det. Man är rädd för konflikten, eller har gett upp. Det finns också föräldrar som själva ignorerar riskerna och inte tycker att det är så farligt.
Bernth Pettersson ser konsekvenserna ideligen. Det finns unga som struntar i försäkringar, eftersom allt "onödigt" skalas bort när pengarna måste gå till bilåkandet.
- Har man en försäkring har man det vi måste ha, den obligatoriska trafikförsäkringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om