Tips om varg fortsätter att komma in till Länsstyrelsen

Observationer från allmänheten fortsätter att strömma in till Länsstyrelsen i Kalmar län. "Vi tror att det rör sig om samma individ".

Vart tog vargen vägen? Här är spåret den lämnade i Sjundhult förra veckan.

Vart tog vargen vägen? Här är spåret den lämnade i Sjundhult förra veckan.

Foto: Sofie Olsson/TT

Vimmerby2021-02-08 17:30

Det säger Fredrik Urstrup, enhetschef för Länsstyrelsens skyddsjaktsavdelning.

Det var i förra veckan som allmänheten lämnade in observationer om en siktad varg i Kristdala, Vena och byn Sjundhult, där vargen fastnade på film. Ustrup tror att det rör sig om samma ensamma varg som skymtats på de olika orterna, men efter observationen i Sjundhult har inte Länsstyrelsen kunnat bekräfta vart vargen tagit vägen.

– Vi har fått in flera rapporter om observerade djur från trakterna kring Vimmerby senaste veckan, men vi kan inte bekräfta att det rör sig om varg ännu.

Om det handlar om samma varg som skymtats tycks det vara så att den rörde sig norrut förra veckan. Vilket kan betyda att den färdades över länsgränsen in i Östergötland, där det sedan några år tillbaka finns ett vargrevir.

– I södra länet, kring Kisa, har vi inte bekräftat någon varg den senaste veckan. Däremot har vi klart för oss att en varg rörde sig i Åtvidabergs kommun i helgen. Det finns möjlighet att det är samma varg som syntes i trakterna kring Vimmerby, berättar Mia Kjällander, vilthandläggare för Länsstyrelsen Östergötland.

Sedan 2018 finns det ett vargrevir vid Långbogen, norr om sjön Roxen utanför Linköping, där Länsstyrelsen uppskattar att det finns omkring sju vargar, varav fyra är valpar från kullen 2020.

– De valpar som föddes 2020 är stora nog att ge sig iväg på egen hand. Det skulle kunna vara en av individerna från Långbogen som rört sig över länsgränserna.

Karta: Kristdala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!